Pelottelu Grönlannin sulamisellakin joutumassa outoon valoon


Kuva 1. Grönlantia

Kuva 1. Grönlantia. Lähde: Wikipedia.

Jos Grönlannin mannerjäätikkö sulaa, meri nousee 7 metriä. Tämähän on useimmille tuttua juttua, ja sille löytää pohjaa myös Ilmatieteenlaitoksen nettisivulta(Linkki). Verovaroin ylläpidetty laitos kylläkin arvioi, että kyseessä olisi vähintään tuhannen vuoden aikajänne. Tämähän sitten pelottelijoiden ja peloteltujen mielistä helpostikin unohtuu. Ja toisaalta verovarojamme on käytetty sen kuvittelun kertomiseen, että jäätikön pinalle kesällä muodostuva sulavesi voisikin nopeuttaa Grönlannin jäätiköiden hulahtamista mereen.

BBC:n tuore tiedeartikkeli herätti epäilemään(Linkki), että monituhatvuotiseksi arvioidun ja nykyistä lämpimämmän Eem-interglasiaalin aikana Grönlannissa on silti ollut mannerjäätikkö(Linkki). Tämähän se näyttäisi olevankin valtavirtakäsitys tieteessä, koskapa Kööpenhaminan yliopistolla on erillinen Eem-kauden jäätikön tutkimusprojekti, NEEM(Linkki).  Jos tuolla lämpimällä kaudelle kunkin vuoden talven lumet olisivat tyystin sulaneet kesällä, koko NEEM-projekti vetäisi vesiperän. Ja tietenkin vesiperä olisi vastassa, jos koko jäätikkö olisi sulanut muutamassa tuhannessa vuodessa.

Lämpimällä Eem-kaudella Grönlannin mannerjäätikkö on toki poikinut mereen ja sulanutkin paikoin, mutta sen vaikutus merenpinnan nousuu on ollutkin keskimäärin vain n. 0,1 mm/vuosi, eli 10 cm/100 vuotta (korjaus 2.5. klo 21:00 po 1 cm/100v). Tämä käy ilmi uudehkosta jääkairausten ja mallinnusten yhdistelmästä(Linkki). Nykyistä lämpimämpää on Grönlannissa arvioitu olleen n. 10 000 vuotta ja meren pintaan vaikutusta jäätikön sulamisesta on ollut n. 1 metri.

Mitä edellä olevasta voisi päätellä? Mielestäni sen, että jos nyt Grönlannin sulamisen on arvioitu vaikuttavan reilun 0,1 mm/vuosi meren pintaa kohottavasti (Linkki), tämän lukeman ei voine olettaa kohoavan keskimäärin paljoakaan korkeammalle seuraavien parin sadan vuoden aikana historiallisen tiedon valossa. Ja jo satakin vuotta on sellainen aika, jossa tekniikka kehittyy todennäköisesti riittävästi estämään tarvittaessa enemmät sulamiset. Näin siis pelottelijoiden 7 metriä merenpinnan nousua Grönlannista voitaisiinkin supistaa noin 10 cm:iin (korjaus po. 1 cm:iin). Sillä nyt ei vain taida onnistua ketään pelottelemaan?

 

Mainokset

5 responses to “Pelottelu Grönlannin sulamisellakin joutumassa outoon valoon

 1. Hämmästyttävä mittatarkkuus 0,1 mm/a. Milloin merenpinta tuolla alueella on niin tyyni ja suora huom. ”litteä maapallo”;), että sen voi mitata ao. tarkkuudella? Tämä seikka ei tosin estä ylläpitämästä mitenkään sulamisen uhkaa – meillä.
  Greenland ”lienee” paikan nimi englanniksi, mutta tuohon en saanut aikoinaan vastausta (”sulamisella uhkailleella”), että miksi se on vihreä saari? Vai olivatko viikingit aikoinaan niin tyhmiä, että menivät jäiseen saareen!

  Tykkää

  • Tervehdys!
   Oma lukemani syntyi laskemalla 1m/10 000v. Vastaavasti laskennallinen arvio se on tuo nykyajan 0,1 mm/vuosi, joskin eri lähtökohdista. Mittaustarkkuus ei taida riittää yhden vuoden aikajänteellä, mutta kymmenien vuosien kuluessahan siinä on mahdollisuuksia paremmin.
   ”Vihreä saari” ei ole kokonaan jäässä nykyäänkään, eteläosissa jopa vuoden keskilämpö on lievästi plussalla. Lämpöisimpinä aikakausina nämä alueet ovat varmaan olleet paremmin viljelykelpoisia, vaikkei jäätikkö olekaan hävinnyt.

   Tykkää

 2. Luulisi kyllä että sadassa vuodessa keritään laitureita korottamaan se tarvittava senttimetri. Jos nimittäin saadaan ilmasto lämpenemään (kuten jokainen järki-ihminen toivoo, kuka piru jääkauden perään haikailee?). Yritys on kyllä kova mutta ei hyvältä näytä, ei se hiilidioksidi taida sittenkään hoitaa hommaa, siltä se kovasti taas näyttää kun ei lämpötilat ole nousseet 12:een vuoteen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s