Harmittava havainto – korallit sopeutuvat muutoksiin


Kuva 1. Koralleja. Lähde: Wikipedia

Kuva 1. Koralleja. Lähde: Wikipedia

Uusi tutkimus paljastaa, että korallieliöt osaavat sopeutua entistä lämpimämpään tai kylmempään meriveteen vaihtelemalla aktiivisena olevia geenejään(Linkki). Sopeutuminen on siis ohjelmoitu niihin. Tutkijat toteavat: ”Adding these adaptive abilities to ecosystem models is likely to slow predictions of demise for coral reef ecosystems.” Suomennos: Koralliriuttojen ekosysteemien kuolemisennusteet todennäköisesti hidastuvat, kun nämä sopeutumisominaisuudet lisätään ekosysteemimalleihin.

ScienceDaily uutisoi tätä Stanfordin yliopiston tutkimusta pelkää tiivistelmää laajemmin(Linkki). Artikkelista ei löydy mainintaa, että tutkituista korallieliöistä yksikään olisi epäonnistunut sopeutumisessa muuttuneeseen lämpötilaan. Näin voisi arvella, että ominaisuus on varsin yleinen. Ne eliölajit, joilla ei ohjelmoitua sopeutumiskykyä esiinny, joutunevat väistymään, jos eivät jo ole tehneet sitä.

Tutkimustulosen harmittavuus ilmastopelottelun kannalta heijastunee useisiin tuloksen yleisyyttä vähätteleviin mainintoihin ScienceDailyn uutisessa. Harmitellaanko yhdessä, kun emme pääsekään pelastamaan koko maailmaa, tai edes koralleja?

Kuva 2. Koralliriuttojen levinneisyys. Lähde: Wikipedia

Kuva 2. Koralliriuttojen levinneisyys. Lähde: Wikipedia

4 responses to “Harmittava havainto – korallit sopeutuvat muutoksiin

 1. Kas kun joku on päässyt mokomaa tutkimaan ja vielä tuloksetkin julkaistu!
  Asiahan on ollut kyllä selvillä jo sen perusteella, että liitukaudella korallit voivat loistavasti ja niitä oli nykyistä paljon laajemmilla alueilla.

  Tykkää

  • Liitukauden aikaiset selviytymiset voidaan ehkä selittää hitailla geneettisillä sopeutumisilla mutaatioiden kautta tms.

   Mutta koska nyt on kuulemma ennennäkemätön lämpeneminen menossa, voiko korallien valmiutta vastata siihen edes selittää kehityshistorialla? Ei sitä ainakaan ole ennustettu.

   Tykkää

 2. Ja eikös luonto suojele loppujen lopuksi aika pitkälle itse itseään? Ne jotka eivät selviydy, häviät, kuolevat sukupuuttoon, jne.
  En tunne mitenkään korallien ”sielunelämää”, mutta jos olettaisin meriveden lämpötilan vaihtelevan ± 5 º C, niin huomasiko korallit tätä?

  Tykkää

  • Lisäsin karttakuvan, jossa näkyy koralliriuttojen levinneisyys maapallolla. Olisiko tuolla montakaan paikkaa, missä lämpötila olisi jatkuvasti vakioinen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.