Pari pientä korjausta CO2-ennusteisiin


Kuva 1. Hiilenkierto kaavamaisesti. Lähde: Wikipedia.

Kuva 1. Hiilenkierto kaavamaisesti. Lähde: Wikipedia.

CO2ilmakehä

Kuva 2. Aineistolähde: NOAA

Hiilen kierrossa, jota kuva 1 pyrkii esittämään,  ei ole vieläkään kaikki osatekijät tarkasti määritettyjä. Puhumattakaan, että sitä kyettäisiin kovin hyvin ennustamaan olosuhteiden muuttuessa. Kaksi tuoretta tutkimusta kertoo, miten pitempiaikaiset hiilidioksidiennusteet ovat menossa enemmän tai vähemmän pieleen. Ensiksikin autiomaiden ekosysteemien hiilinielut näyttäisivät avautuvan hiilidioksidipitoisuuden kasvaessa(Linkki). Toisekseen maaperämikrobit saattavatkin toimia säästeliäästi lämpötilan kohotessa, eikä niiden tuottama hiilidioksidimäärä lisäänny aiemman ennusteen mukaisesti(Linkki). Tämä tulos on tosin saatu mallintamalla, joten siihen ei voine luottaa ihan yhtä paljon kuin kokeellisesti saatuun tulokseen.

Kuvasta 2 näkyy, että ilmakehän hiildioksidipitoisuus kohoaa vuodenaikasykkeellä ja melko helposti seuraaviksi vuosiksi ennustettavalla tavallakin. Tuoreet tiedot kertovat, että 400 ppm onkin jo ylitetty päiväkohtaisesti Mauna Loalla(Linkki). Edellä mainitut tiedeuutiset siis puhuvat lähinnä siitä, että katastrofiennusteisiin voi suhtautua pienin varauksin. Siihen on silti hyvä varautua, että olemme kaikki kuolleita sadan vuoden päästä.

2 responses to “Pari pientä korjausta CO2-ennusteisiin

  1. Verojen maksu ja kuoleminen ovat kaksi ainoata pakkoa edelleen…
    Sadan vuoden päähän meidän ei tarvitse ilmeisesti mennä, sillä ”tieteellinen virstanpylväs” lienee vuosi 2050, johon mennessä hiilidioksidipäästöt IPCC:n mukaan pitäisi pudottaa vuoden 19XX tasolle! Mistä tämä vuosi 2050 on oiken otettu deadlineksi?
    Tuo vuosi 2050 on muutenkin merkillinen, kun sille pystytään antamaan kymmenesosan tarkkuudella lämpötila, mutta vielä maanantaina ei pystytty ennustamaan tulevan pääsiäisen säätä!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.