Mann selittää lämpenemishidastusta uudistetulla AMOlla


AMO-indeksin aikasarja. Kuvalähde: Wikipedia, muokkaus RJ

Kuva 1. AMO-indeksin aikasarja. Kuvalähde: Wikipedia, muokkaus RJ

Tunnetun ilmastotieteilijän, professori Michael E. Mannin(Linkki) johdolla on julkaistu uusi tieteellinen artikkeli(Linkki), jossa Atlantin vuosikymmeniä kestävä lämpötilaheilahtelu AMO on määritelty uusiksi. ”The true AMO signal, instead, appears likely to have been in a cooling phase in recent decades.” Suomeksi: Todellinen AMO-signaali sensijaan näyttää todennäköisesti olleen jäähtymisvaiheessa viimeiset vuosikymmenet. Tämä on toisin kuin yleensä AMO on määritelty, kuten kuvasta 1 näkyy. Eroa on myös tuoreeseen tutkijoiden Petr Chylek, James D. Klett, Glen Lesins, Manvendra K. Dubey ja Nicolas Hengartner julkaisemaan tutkimukseen(LinkkiPDF), jossa juurikin päinvastoin väitetään, että ”Although the AMO does not contribute to the long-term temperature trend, its 60 to80 year cycle can be mistaken for a trend when a shorter time span is considered.” Suomeksi: Vaikka AMO ei ole osallisena pitkäaikaisessa lämpötilatrendissä, sen 60…80 vuoden jaksoa voidaan erehtyä pitämään suuntauksena, kun tarkastellaan lyhyempää aikaväliä. Kuva 2 on kyseisestä tutkimuksesta.

Mann selittää uudelleenmääritellyllä AMO-ilmiöllä pohjoisen pallonpuoliskon pintalämpötilakehityksen hidastumista. Kun alkuperäisjulkaisu on maksumuurin takana, en pysty kuin ihmettelemään, miten sama väitetty jo useamman vuosikymmenen jatkunut viilemiskehitys Atlantilla näkyy sekä nopeana maapallon pintalämpötilojen nousuna että tasanteena. Kuten arvata saattaa, WUWT esittelee (tai oikeastaan vain kopioi esittelyn) Mannin tutkimuksen ja komenttiosuudessa sille annetaan ankaraa kritiikkiä(Linkki).

Tasapuolisuuden nimissä on kerrottava myös Chylekin saamasta kritiikkistä Bob Tisdalelta (Linkki). Tätä kritiikkiä ei voi ihan helposti jälkeenpäinkään tulkita tueksi Mannin tulkinnalle, koska Tisdale pitää AMO-ilmiötä vähemmän merkittävänä. Lisäksi Mannin AMO on kaiketi erilainen ilmiökin. On huomattava, ettei Chylek väitä AMO-ilmiötä määräävimmäksi tekijäksi, vaan yhdeksi merkittävistä tekijöistä.

Mann siis kuitenkin myöntää, että maapallon lämpötilakehitys on sen verran hidastunut, että sille tulee antaa ainakin puolimaapalloa kattava selitys.  Tämä selitys on uusi lisäys useiden selitysten kokoelmaan. Viittaan tässä vain n. kuukauden takaiseen pasaatituuliselityskirjoitukseeni. Mann on julkaisut aihepiiristä aiemminkin, ettei häntä voi ainakaan syyttää hyppäämisestä tuntemattomaan aiheeseen. Tulevat vuodet näyttänevät, vaihtuuko Mann-AMO lämpenemiseen, vai perinteinen AMO viilenemiseen. Tärkeintä on välttää suomalaisten verovarojen tuhlaamista hätäisiin toimenpiteisiin tämän epävarmuuden vallitessa.

CHYLEK_ET_AL2014

Kuva 2. Erilaisia pakotetekijöitä ja AMO-ilmiö. Lähde: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2014GL059274/pdf

 

 

3 responses to “Mann selittää lämpenemishidastusta uudistetulla AMOlla

  • Sikseen murheellinen video, että olen päässyt vasta puoliväliin. Olikos se niin, ettei ihmistekoinen ilmastonmuutos ollut vielä ehtinyt tuhota yhtään lajia sukupuuttoon, mutta nyt sen torjunta uhkaakin tuhansia?

   Tykkää

 1. Niimpä sitä voisi kuvitella, James Delingpole kuvailee aihetta sanallisesti, eli miten pelastamme planeettaamme tuhoamalla sen.
  Dokkarin lopussa on Neste Oilin rooli esitettynä, ympärisönsuojelun nimeen.

  Linkissä pitäisi näkyä näytteitä Delingpolen tekstistä.

  http://www.amazon.com/Watermelons-Green-Movements-True-Colors-ebook/dp/B005BE0S02/ref=la_B001OJV3ZC_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1397220986&sr=1-1#reader_B005BE0S02

  Ilkka

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.