Aurinko keinuttaa Atlantia ajoittain


AMO-indeksin aikasarja. Kuvalähde: Wikipedia, muokkaus RJ

Kuva 1. AMO-indeksin aikasarja. Kuvalähde: Wikipedia, muokkaus RJ

Tuore tanskalaistutkimus valaisee Atlantin pintalämpötilan vuosikymmenvaihtelua(Linkki), joka yleensä esitetään kuvan 1 mukaisena AMO-indeksinä. AMO-indeksistä on pyritty poistamaan pysyvämmät trendit(Linkki), mutta tähän liittyy ongelmia, jos luonnollinen vaihtelu on osin tuntematonta.

Knudsen et al tutkimuksesta on uutisoinut Science Daily(Linkki). Uutisartikkelista käy ilmi mm. se, että samat tutkijat ovat aiemmin saaneet tuloksen, että AMOn ulkoisena pakotteena ei toimisi aurinko, mutta nyt juuri aurinko ja vulkanismi näyttäisit kohoavan pääepäillyiksi ulkoisina pakotetekijöinä viimeisten parinsadan vuoden osalta. Osuisivatko auringon ja Atlantin rytmit ajoittain kohdikkain, vaikka tuhansien vuosien tarkastelussa vaikutus tasoittuukin?

Em. artikkeli tuo esille myös ilmastomallien epätarkkuuden.  Vaikka ihmisperäisistä tekijöistä ei mitään mainitakaan, niin helpostikin tulee epäiltyä, että olisikohan tässä jäleen yksi tuntematon luonnollinen tekijä, joka on kaadettu ihmisen syyksi? Nimittäin kuin ilmastomalleissa on oletettu 30 vuoden tarkastelujakson riittävän, on se juuri melko lähellä AMO:n jakson puoliskoa. Tarkastetaessa asioita 1970-luvulta 2000-luvulle päästään kauhistelemaan lämpenemistä, joka on kuitenkin osin Atlantin luontaisen vaihtelun aiheuttamaa.

Vuosi sitten esitetyssä Svante Henrikssonin väitöskirjassa näyttäisi olevan uutena löytönä ilmakehän lämpötilan 65 vuoden rytmi(Linkki). Atlantin rytmi osuu ainakin aika lähelle, vaikkei Henriksson näyttäisi sitä korostavankaan. Kuitenkin kerrotaan, että tämä rytmi näkyisi myös ilmastomalleissa. Onko löydöksen uutuusarvo sitten siinä, ettei tuota vaihtelua ole huomioitu luonnollisena ilmiönä?

Tässä sopinee mainita myös Timo Huolmannin simppeli ilmastomalli(Linkki), joka saattaa olla lopulta melko ennustekykyinen, vaikkei ihmisperäistä tekijää edes huomioida. Enkä malta olla mainitsematta IPCC:n hätäkakastakaan, josta kirjoitin lokakuussa 2013 (blogini vasemmalta palstalta löytyy kuukausikohtaiset linkit). Suurhurrikaanien lisääntyminen Atlantilla juuri 1970-luvulta alkaen selittyy lähes täysin luonnollisilla tekijöillä. Ilmastopelottelun Titanic törmää faktojen jäävuoreen ja tulos on ennustettavissa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.