Aurinkosähkö saattaa kannattaa – ei koske Suomea vielä


Kuva 1. Aurinkosähköpaneeli. Lähde: Wikipedia

Kuva 1. Aurinkosähköpaneeleja katonlappeella. Lähde: Wikipedia

CO2-raportti raportoi lähteitään mainitsematta, että aurinkoenergian hinta on kilpailukykyinen monessa maassa(Linkki). Samansisältöinen artikkeli on ilmestynyt vähähiilisyyttä edistävän ClimateGroupin sivustolla, joten se voinee olla raportin lähde(Linkki). Raportin alkuperäiseksi laatijaksi mainittu Eclareon näyttäisi olevan kohtalaisesti aurinkoenergiaan sitoutunut yritys(Linkki). Espanja, jossa aurinkoenergiaa on tuettu liikaakin, mainitaan huonona esimerkkinä. Hieman epäilyttää, että onkohan kaikki tuet huomioitu muissa maissa tasapuolisesti, kun aurinkoenergia on saatu kilpailukykyiseksi? Tai onko kilpailukykyä myös yöaikaan?

Esimerkiksi Suomessa aurinkoenergialle luvataan investointitukea(Linkki). Tässä tulee jälleen vastaan se, että mikä hinta lasketaan hiilidioksidipäästöille ja huomioidaanko ne täysimääräisesti aurinkopaneeleille niiden valmistuksen osalta.  Joka tapauksessa Suomessa sähkön ja lämmön tarve on profiililtaan päinvastainen kuin Espanjassa tai Teksasissa, joissa auringon porottaessa sähköä juuri tarvitaankin eniten mm. ilmastointilaitteisiin. Suomessa taas sähkön tarvetta esiintyy eniten pimeään vuoden- ja vuorokaudenaikaan.  Tämä taas edellyttäisi valon tai siitä tuotetun sähkön varastointia, joka lisää kustannuksia.  Melko tuore artikkeli kertoo, ettei aurinkosähkö vielä kannata Suomessa(Linkki).

Netistä löytää helposti artikkeleita (Linkki), joissa kerrotaan saksalaisten aurinkosähköpaneeliyhtiöiden ongelmista(Linkki). Tämäkin saa epäilemään, että kokonaisuudessaan aurinkosähkön kannattavuus voi olla kyseenalaista mm. Saksassa. Olisihan toki kaatuneet paneeliyhtiöt voineet laajentaa toimintaansa voimalasektorille, jos siellä olisi tuottoa ollut tiedossa. Kiina on ilmeisesti nyt valtaamassa maailman aurinkosähköpaneelimarkkinat. Kiinassahan tuotanto on vapaan saastutuksen ja halvan työvoiman vyöhykkeellä.

Suomen oloissa kesämökki saattaisi olla tyypillinen aurinkosähköpaneelin (kuvassa 1) käyttökohde.  Näin säästyisi usein kallis liityntä sähköverkkoon. Akkuja toki tarvitaan.  Lämmintä vettä tuottavilla aurinkokeräimillä (kuva 2) lienee käyttöä omakotitaloissakin, mutta hieman vaikea uskoa, että sillä pärjäisi vuoden ympäri.  Tällöinhän sitten tuleekin kaksinkertaiset investoinnit eteen. Jos aurinkosähkö tulisi jostain syystä yleiseksi maassamme osana valtakunnan verkkoa, olisi silloinkin tehtävä kaksinkertaiset investoinnit.  Tulokkaana olevalle uudelle energiamuodolle voisi tässä tilanteessa jyvittää isomman osan varavoimakustannuksista.

Onkin varsin ymmärrettävää, etteivät vastuulliset tahot ole Suomessa aurinkosähköä erityisesti edistämässä. Toki riittävän edullisten aurinkokeräimien ja -paneelien kautta olisi mahdollista lopulta päästä todellisiin säästöihinkin, vaikka niillä ei katettaisikaan koko vuoden tarvetta. Tuontienergiaahan on hyvä korvata kotimaisesti tuotetulla energialla.

Verrattuna tuulienergiaan on aurinkoenergialla sentään vähän parempi ennustettavuus. Tiedämme varmasti, ettei talviöinä aurinko paista.

 

Kuva 2. Aurinkokeräin. Lähde: Wikipedia

Kuva 2. Aurinkokeräin. Lähde: Wikipedia

 

2 responses to “Aurinkosähkö saattaa kannattaa – ei koske Suomea vielä

 1. Kokemuksia 1991 asennetusta mökkiaurinkosähköstä (NAPS-paketti).
  Toiminut hyvin, akku vaihdettu 2 kertaa + 1. vuoden jälkeen takuuna, oli oikosulku kennossa. Asennus oli helppo mutta on syytä tehdä läpiviennit putkittamalla vaikka on 12 V järjestelmä. Pakkauksen kaapeli kovettuu 20 vuodessa ja hiirivaarakin on. Pakettiin kuuluneet valaisimet ovat ihan roskaa, eivät edes Biltemalaatua. Nyt saa jo halvalla ledvalaisimia joten niihin kannattaa siirtyä. Putkitelevision käyttö osoitti että television virta kannattaa ottaa suoraan akusta ohittaen lataus- ja virtasäätimen. Akun ja järjestelmän väliin kannattaa lisätä sulake.
  Jääkaapille ei teho riitä, siis valinta on kaasujääkaappi. On muuten ihme ja kumma miksi kaasujääkaapit on hinnoiteltu niin kalliiksi, eivät valmistuskustannukset voi olla niin korkeat verrattuna kompressorikaappeihin.
  Tuuliturbiini olisi hieno mutta eipä uskalla, semmoinen voi lähteä syysyönä muuttolintujen mukana ulkomaille.

  Tykkää

  • Kiitos kommentista. Käytännön kokemukset, vielä pitkältä ajalta, täydentävät kommentteina aloitustani hyvin. Itselleni joulupukki toi pienen aurinkokennon akkuineen, mutta kun sitä sitten myöhemmin yritti käyttää, ei akku suostunut ottamaan virtaa vastaan, tai ei ainakaan antamaan sitä ulos. Periaatteessa tuolla saisi ladattua kännykän akkua ja jotain sentapaista. Mukana tulleet lamput palavat, vaan auringonpaisteessa siitä ei suurta iloa ole.

   Kesämökkikäyttöönhän viittasin kirjoituksessani, vaan se ehkä jäi hieman liian vähälle korostukselle, että kannattavuudessa oli kyse nimenomaan valtakunnan verkosta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.