Blogiesittely: Skeptical Science


 

Kuva 1. Sceptical Sciencen etusivua, johon kuva on likitetty.

Kuva 1. Sceptical Sciencen etusivua, jonne kuva on linkitettykin.

Skeptical Science (SS) on eräs suosituimmista ilmastoblogisivustoista maailmassa(Linkki). Alexa antaa sille sijaluvun 70 502 ja selkeää suosion kasvua. Eräällä, ilmeisen kattavalla suosiolistalla SS on Bishop Hillin (76 789) ja stevengoddardin (40 357) välissä(Linkki). Kärkipaikkaahan pitää WUWT-sivusto Alexan sijaluvulle 9 272, toki hillitymmän kasvun kera.

SS:n tarkoitus käy ilmi jo kuvasta 1, jossa on kuvankaappaus sivuston etusivulta: se on olla skeptinen ilmastoskeptimismin suhteen.  Eikä kait kukaan olekaan koskaan löytänyt yhtään ilmastotieteen suhteen skeptistä artikkelia SS:n sivuilta?

SS-sivuston laajuutta kuvastaa jo etusivun lippurivistö, jossa meidän siniristilippummekin näkyy.  Ja suomennettu SS-osiohan on ollut linkitettynä Roskasaitiltakin ihan alusta alkaen. Toinen laajuutta kuvastava ilmiö on se, että sivustolla on ihan oma joukkueensa avustajia(Linkki).

SS:n taktiikka on esitellä jokin ilmastoskeptikkoväite ja sitten poimia siihen ilmastotieteen parista vastaväite, johon uskotaan kuin Jumalan sanaan. Niitä ilmastotieteen artikkeleita, joissa aiempia ilmastouskomuksia oiotaan viileämpään suuntaan, ei juuri esitellä. Blogi vaatii rekisteröitymisen kommentoijilta ja netistä löytää helposti bannattuja kommentoijia, jotka kertovat, että kriittiset äänet vaiennetaan. Asenne ilmastokriitikoihin on kaiketi lähinnä vihamielinen.

Kuinka hyvin sitten SS on puolustanut tiedettä ja tieteisuskoa, siitä saa jonkinlaisen käsityksen tsekkiläisen fyysikko Luboš Motlin blogista(Linkki). Pitkä listaus kumoamisen kuomoamisia, mutta en näkisi, että SS tulisi täysin lytätyksi. Pikemminkin voi olla tai sitten ei -tasapeli.

SS:n perustaja on John Cook, joka on joskus elättänyt itseään myös sarjakuvapiirtäjänä, mutta on koulutukseltaan astrofyysikko. Hän kertoo myös olevansa kristitty, enkä tokikaan halua veljeäni Herrassa kovin kivittää. Siihenhän on jo paljon muita halukkaita. Tosin John Cook ei ole mielestäni kristittynäkään erehtymätön, koska hän ei ole paavi, eikähän meillä protestanteilla usko paavinkaan erehtymättömyyteen ole kovin luja. Kuvassa 2 on näyte John Cookin Pinterest-kuvista, joissa olen näkevinäni uhkapainotteisuutta, mutten erityisesti kristillisen viitekehyksen uhkakuvia, kuten liekehtivää helvettiä. Tämä nyt vain havaintona siitä, että John Cookin mielessä lähimmäistemme uhat lienevät enemmän maallisia kuin tuonpuoleisia. Epäilemättä huoli lähimmäisten edes maallisesta elämästä on vaikuttamassa hänen toimintaansa. Onhan sekin sentään jotain.

 

JohnCookYhd

Kuva 2. John Cookin kuvia. Lähde: Pinterest

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.