Valkopäämerikotkan saalistaminen – vaihtoehtoja


Haliaeetus_leucocephalus_in_flight_over_KSC

Sako_Finnlight_Rifle_243_kevennetty

Kivääri, saalistuskustannukset jopa $500 000

Tuuliturbiini, saalistuskustannus $0.

Tuuliturbiini, saalistuskustannus $0 tukia huomioimatta.

Valkopäämerikotka on kieltämättä uljas lintu ja arvatenkin saaliseläimenä haastava. USA:n laki vain on tehnyt sen tappamisen metsästävälle yleisölle hintavaksi(Linkki). Lakiin, tai sen täytäntöönpanoon, on kuitenkin jätetty joitakin aukkoja, joista yksi on tuuliturbiinin kokoinen(Linkki). Tarkemmin lajittelemattomia kotkia on USA:ssa vuosittain saatu tuuliturbiineilla hengiltä arviolta keskimäärin 87 kappaletta. Lupa tappaa annetaan viideksi vuodeksi kerrallaan velvoitteella laskea saalis.

Suomalainen metsästäjä ei ehkä pidä tuulimyllyjä metsästyksen parhaan ideaalin mukaisina, mutta onhan sitä ansapyyntiäkin harjoitettu, johon tätä voisi verrata. Lisäksi tuuliturbiineille maksetaan tukea, mitä et lintuluodikollesi saa millään.

Vertailuksi voisi vielä ottaa väärän tavan tappaa kotkia ja muita eläimiä: Exxon Valdez -alus sai vuoden 1989 maaliskuun 24. päivän öljyvuodollaan saaliiksi mm. 247 valkopäämerikotkaa ja kaikkiaan puolisen miljoonaa eläintä(Linkki). Yhtiölle oikeudessa määrätyt korvaukset kohosivat (tai laskivat) lopulta 2,5 miljardiin dollariin, joka tekisi kustannukseksi 5000 dollaria eläintä kohti. Öljyllä eläinten tappamista voidaan pitää varsin summittaisena, mutta niinhän se on lentävien eläinten osalta tuuliturbiinillakin. Jälkimmäinen vain on ehkä taloudellisesti edullisin tapa tappaa valkopäämerikotkia niin kauan kuin tukia maksetaan ja luvat ovat voimassa. Valmistajian antamien vanhenemisarvoiden perusteella yksi tuulivoimala on saalistuskunnossa sen neljännesvuosisadan ajan, mitä nyt on kulunut em. öljyvahingosta.

Kuvalähde: Wikipedia, ellei erikseen mainittu

Alla myös kysely blogikuvituksesta, 4 rastia enintään. Kiitos, jos jaksat vastailla.

ExxonValdez8294sm

Öljytankkeri, saalistuskustannus tuhansia dollareita. Kuvalähde: http://www.uscg.mil/history/webshipwrecks/ExxonValdezIndex.asp

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.