Ilmastotieteellistä ennustekyvyttömyyttä arktisissa merijäissäkin


Kuva 1. Pohjoisen pallonpuoliskon lumi- ja merijäätilanne 26.3 vuosina 2006 ja 2014. Lähde: Cryosphere Today

Kuva 1. Pohjoisen pallonpuoliskon lumi- ja merijäätilanne 26.3 vuosina 2006 ja 2014. Lähde: Cryosphere Today

osisaf_nh_iceextent_daily_5years

Kuva 2. Aikasarjakuvaaja arktisen merijään laajuudesta. Lähde: http://osisaf.met.no

Eteläisen merijään lisääntyminen on ollut ilmastotieteelle yllätys(Linkki). Pohjoinen merijää ei vielä ole osoittatunut yhtä ilkeäksi, koska pitkäaikainen kehitys on ollut etumerkiltään ennusteen mukaista verrattuna aiempaan keskiarvoon.  Mutta sellaisia hyödyllisiä ennusteita, että voiko koillisväylää tai luoteisväylää purjehtia vuoden 2014 kesällä, niitä ilmastotiede ei anna kovinkaan luotettavasti(Linkki).

Kuva 1 kertoo, että lunta on Euroopassa vähemmän nyt kuin vuonna 2006 vastaavaan aikaan. Merijään suhteen tilanne on vähän parempi, mutta vuosi 2006 olikin kevään huippulaajuudeltaan melko vähäjäinen. Pohjois-Amerikan suurten järvien alueen kylmä viime talvi näkyy jääpeitteenä. Jäätä noissa järvissä onkin ollut yli 70% peitto sitkeästi vielä viime päivinäkin(Linkki).

Kuva 2 kertoo, että tämän vuoden merijään laajuuden huippu on todennäköisimmin ohitettu. Kuvaajasta näkyy myös se, että vuosien sijaluku voi vaihtua kevään laajimmasta tilanteesta syksyn vähäisimpään tilanteeseen mentäessä. Siispä nyt näkyvästä vähäisehköstä jäämääräästä syksyn jäätilanteen ennustaminen ei ole kovin varmalla pohjalla.

Eipä tässä itsekään uskalla enempää alkaa ennustamaan kuin sen, että ilmastotieteilijöiden aiempi suuri huoli monivuotisen jään vähenemisestä on vähintään syksyyn asti poissa muodista. Tämä ei toki estä keksimästä jotain muuta käsin poimittua jäähuolta uutiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s