Jälleen löytyi iso virhe hiilitaseista


 

Kuva 1. Thol-järvi. Kuvalähde: Wikipedia.

Kuva 1. Thol-järvi. Kuvalähde: Wikipedia.

Uusi tutkimus on paljastanut(Linkki), että luonnolliset metaani- ja hiilidioksidipäästöt lämpimistä sisämaan vesistöistä ovat suurempia kuin aiemmin on oletettu. ”Hence, average inland water GHG emissions, which were not previously considered, correspond to 42% (30 – 55%) of the estimated land carbon sink of India.” Suomennos: Siten aiemmin huomioimattomat sisämaan vesistöjen kasvihuonekaasupäästöt vastaavat 42% (30…55%) arvioidusta Intian maa-alueen hiilinielusta.

ScienceDailyssa esitetty tutkijoiden(?) tulkinta on(Linkki), että havainto tukisi ihmisperäisten hiilipäästöjen pienentämistä. Koska kyse ei ole muutoshavainnosta, vaan korjauksesta vanhoihin virheisiin, näkisin ennemminkin niin päin, että aiemmin on virheellisesti laskettu nämäkin luonnolliset päästöt ihmisperäisiksi, joten ihmispäästöjen pienentämisen teho onkin aiemmin oletettua vähäisempää, jos toki myös tässä kohtaa luontainen hiilinielu on pienempi. Siitä ei kuitenkaan ollut tässä näyttöä, että se olisi entisestään pienentymässä.

Kuten aiemminkin olen esittänytkin, eräs virhe on siinä, että kaikki vielä tuntemattomat luonnolliset syyt kaadetaan ilmastopolitiikassa ja -tieteessä ihmisen päälle.  Tämä tuore tutkimus mielestäni tukee tätä epäilystäni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.