Kalifornian kuivuusennätys ei ole ihmisperäinen


KuivuusUSA

Kuva 1. Kuivuustilanne USA:ssa tällä viikolla.

USA:n sää on tietyssä mielessä tärkeämpi kuin Suomen sää, siis ilmaston kannalta tarkateltuna.  Ensiksikin USA on pinta-alaltaan isompi alue.  Toisekseen USA:ssa on käytännön globaaleja päätöksentekijöitä paljon lukuisammin kuin Suomessa.

Eräs globaali päättäjä on USA:n presidentti Barack Obama. Hän on mm. todennut(Linkki1), että ”Droughts have obviously been a part of life out here in the West since before any of us were around and water politics in California have always been complicated, but scientific evidence shows that a changing climate is going to make them more intense.” Suomennos: ”Kuivuuskaudet ovat ilmeisesti olleet osa elämää täällä lännessä ennen kuin kukaan meistä on ollut paikalla ja Kalifornian vesipolitiikka on aina ollut monimutkaista, mutta tieteelliset todisteet osoittavat, että muuttuva ilmasto tekee niistä [kuivuuskausista] entistä syvempiä”.

Kuten linkistä 1 selviää, presidentti Obama nimenomaan tarkoittaa muuttuvalla ilmastolla ihmisperäistä ilmastonmuutosta. Tätä Kalifornian nyt vallitsevaa kuivuutta , josta myös kuva 1 kertoo, on tarkasteltu lukuisissa uutisissa ja kirjoituksissa, kuten tämän vuoden tammikuulta MSN:n katsauksessa (Linkki2) ja WUWT-blogissa (Linkki3).  Mielestäni erityisen kattavasti ja Obaman sanomakin huomioiden tätä kuivuutta on käsitellyt blogissaan kuvan 2 ilmastotutkija Judith Curry(Linkki4). Poiminta sieltä: ”climate models indicate more rainfall in CA under anthropogenic forcing”, suomeksi: ”ilmastomallit osoittavat ihmisperäisen pakotteen aiheuttavan lisää sateita Kaliformiassa”.

Kun vielä huomioidaan, ettei mikään tieteellinen tutkimus viittaa siihen, että vuosituhannen aikana koetut pahimmat Kalifornian kuivuusjaksot vuosina 850…1090 ja 1140…1320 olisivat ihmis- eli teknologiaperäisiä, vaatisi nyt vallitsevan kuivuusjakson väittäminen teknologiaperäiseksi vahvempaa näyttöä kuin pelkkä presidentin väittämä ja jokunen ilmastotieteilijän ennuste vastoin ilmastomalleja.

Viittaan eräänä luonnollisena selitysmahdollisuutena Kalifornian kuivuudelle edellisessä kirjoituksessani (Uusia tutkimuksia: tropiikki paksunee) mainittuun sykliseen tropiikin laajentumiseen, joka samalla siirtää kuivuusalueita pohjoiseen. Se, että Meksikossa on ollut kuivaa, ei kiinnosta juuri ketään, mutta Kalifornian kuivuus kiinnostaa enemmän ja isompaa rahaa. Ja rahaahan presidentti Obamakin oikoo polttaa kuivuutta torjuessaan vähentämällä hiilipäästöjä. Tämä saattaa olla yksi tehottomimmista toimintatavoista tuossa tilanteessa, mutta eipähän hän minun rahojani siinä polta. Eikä polta omiaankaan.

Curry_2006_200dpi

Kuva 2. Ilmastotutkija Judith Curry. Lähde: Wikipedia/Judith Curry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.