Uusia tutkimuksia: tropiikki paksunee


Amazon_Manaus_forest

Kuva 1. Tämä kasvaa kohisten. Lähde: Wikipedia

Tuoreehko tutkimus kertoo, että maapallo vihertyy entistä enemmän, ainakin päiväntasaajan ympäristössä(Linkki). Trooppisen vyöhykkeen on havaittu leventyneen. Tutkimuksesta on kirjoitettu uutisraportti myös ScienceDaily-sivustolle(Linkki).

Tyynenmeren luonnollista PDO-oskillaatiota esitetään tuossa Robert J. Allen et al tutkimuksessa pääsyylliseksi, joskin artikkelin otsikossa esiintyy ihmisperäiset aerosolitkin. Tutkimuksessa mainitusta Tyynenmeren oskillaatiostakin saa lisätietoa suomeksi Boris Winterhalterin mainiosta ilmastonmuutosesitelmässä sivulta 24 alkaen(LinkkiPDF).

Yllä mainittu tutkimus ei viittaa lisätyn hiilidioksidin kasvien kasvua edistävään vaikutukseen, mutta koska tropiikki on tuottoisinta kasvustoa, sen vyöhykkeen leveneminen väistämättä sitoo lisää hiiltä biosfääriin. Toinen uutisoitu uusi tutkimus vieläpä paljastaa, että Amazonin sademetsä toimii sittenkin tällä hetkellä hiilinieluna(Linkki). Myönnän, että olen pitänyt väittämää Amazonin viidakosta maapallon keuhkoina legendana, koska oletin hajoamisen tasapainottavan yhteyttämisen. Toisaalta minulle ei tästä Amazon-tutkimuksen uutisoinnista käynyt ilmi, että onko kyse vain puiden vilkastuneesta kasvusta vai onko löydetty myös muu kasautuva pelkistyneen  hiilen varasto.

Mitä alussa mainittu oskillaatiotutkimus myös paljasti, on se, etteivät ilmastomallit ole tässäkään olleet kovin tarkkoja. Toisaalta, jos vähän päälleliimatulta vaikuttava ihmisperäisten aerosolien vaikutus olisikin merkittävä, niin tässähän olisi esimerkki eräästä epäuhkasta. Siis ihmistoiminnan aiheuttamasta takaisinkytkennästä, joka keskimäärin vähentää ilmastouhkaa.

Aivan ilmeisestihän uhkapainotteisuus on vääristänyt ilmastotieteen tuloksia. Tässä Allenin tutkimuksessa  paljastui yksi esimerkki tästä vinoumasta. Silti sitä uhkapainotteista vinoumaa näkyy näidenkin tutkijoiden lausunnoissa tropiikin levenemiseen liittyvistä kuivuusuhkista. Jos kuiva vyöhyke siirtyy pohjoisemmaksi, niin toki siellä on uusia alueita, missä kärsitään veden vähenemisestä, mutta siinä on samalla hyvä mahdollisuus, että kuivan alueen kokonaispinta-ala pienenee,  kun saman leveyinen vyöhyke pohjoisempana on aina pienempi kuin lähempänä päiväntasaajaa.

Tutkimuksen tekijöille tulee toki antaa etuoikeus tulkintojen tekemiseenkin, mutta näin ”nojatuolitutkijana” olisin veikkaamassa, että tropiikin levenemiseen vaikuttaa ihmisen teknologian tuotteista fossiilinen hiilidioksidi enemmänkin kuin aerosolit. Jäkimmäisten vaikutusmekanismihan olisi mutkittelevasti Tyynenmeren oskillaation kautta, mutta hiilidioksidin aivan suoraan. Luontainen vaihtelu olisi toki merkittävin asia.

Odotellaanpa rauhassa lisätutkimuksia tästä maapallon vihertymisestä ihmistoiminnan tuloksena ja toivotaan, että niihin jostain löytyy rahoitusta ilman pakollista ja vinouttavaa uhkapainotteisuutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.