Ilmastonmuutos raiskaakin?


Ei aivan täydellinen luettelo ilmastonlämpenemisen oletetuista seuraamuksista löytyy netistä englanniksi(Linkki).  Jotkin linkit listassa ovat rikkoontuneet, mutta listaa on näköjään päivitetty ainakin vielä viime vuonna. Listassa mainitaan niin murhat kuin raiskauksetkin, joista jälkimmäinen linkittyy yli viisi vuotta vanhaan lähteeseen.

Rikosten osalta tuoretta tutkimusta on tehnyt Ranson(Linkki). Mother Jones -nettilehti esittelee tutkimuksen varsin kattavasti ja poimien myös kuvaajia näytille (Linkki). Kuvaajista näkee(Linkki), että pääsääntöisesti USA:n rikolliset kangistuvat pakkasessa (asteikko on -17,78…+37,78°C), mutta osassa rikollisuutta myös helle kiusaa.  Raiskaaminen on selkeälinjaisesti kasvavaa lämpötilan mukana. Ajoneuvovarkauksien (Vechile theft) huipun osuminen kylmimpään aikaan jää minulle mysteeriksi, kun tavalliset varkauden (Larceny) saavuttavat optiminsa hyvillä ulkoiluilmoilla (+5…+32°C). Olisiko kyse moottorikelkkavarkauksista?

Mother Jones antaa hyvin tilaa arvostelullekin, mutta lisätään nyt vielä yksi linkki reippaampaankin kritiikkin(Linkki).

Kun kyse on globaalista ilmastonmuutoksesta, niin kaiketi globaali raiskaustilasto antaisi vinkkiä ilmaston merkityksestä raiskaamiseen(Linkki). Raiskaamisen huippumaista Etelä-Afrikassa on laskeva suuntaus ja Ruotsissa selkeästi nouseva suuntaus. Jälkimmäinen sinänsä tukisi hypoteesia lämpenevän ilmaston vaikutuksesta, mutta kun vastaavaa nousua ei ole havaittavissa Ruotsin lähellä Baltian maissakaan, niin ilmaston merkitys jäänee vähäiseksi. Toisaalta kansainvälinen tilasto ei osoita Ruotsia sentään jatkuvasti lämpimämpien tropiikin maiden yltävän Ruotsin raiskausmääriin, joka tämäkin vähentää lämpötilan yleistä selitysvoimaa ilmiöön. Kun kulttuuri ja lainsäädäntö vaihtelee maittain, globaali vertailu ei voi kuitenkaan olla kovin tarkkaa.

Eihän Ransonin esittämiä kuvaajia voi väittää hihasta vedetyiksi, mutta ehkäpä sään muutos on merkittävämpää kuin lämpötila sinänsä. Siis tasainen lämmin ei innosta samassa määrin raiskaamaan kuin helleaalto. Boston Globen esittämä Ransonin haastattelulausunto tukee tätä ajatusta(Linkki): “In a particular location and a particular month, if temperatures happen to be unseasonably warm, then crime rates happen to be higher,” Suomennos: Tietyllä alueella ja tietyssä paikassa, jos lämpötila sattuu olemaan vuodenaikaan nähden lämmin, silloin rikosmäärät ovat korkeampia.

Mitä voimme odottaa?  Jos Suomen keskilämpötila kohoaa tulevaisuudessa nykyisen Saksan tasolle, niin nousevatko raiskausmäärät Suomessa Ruotsin nykyiselle tasolle vai laskevatko ne Saksan nykyiselle tasolle? Jos ilmastonmuutoksella on merkitystä raiskaamiseen, niin eiköhän ne enemminkin siis laske? Varsinkin Ruotsin kohoaminen kärkisijoille raiskaamisessa kertoo myös siitä, että täytyy olla paljon ilmastotekijää voimakkaampia tekijöitä, vaikka alueellisesti vuosittainen lämpötila ja raiskaaminen vaihtelisikin samaan tahtiin USA:ssa ja koko pohjoisella pallonpuoliskolla.

Mainokset

One response to “Ilmastonmuutos raiskaakin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.