Epätarkkuutta IPCC:n hiilivirroissa


IPCC2007_Siegel_hiilik4

Kuva 1. Hiilikierto IPCC:n mukaan 1990-luvulla pienin korjauksin. Kuvan alkuperä: https://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg1/en/ch7s7-3.html Muokkaukset: RJ

Maapallon hiilikierron tarkka tietämys on tärkeää myös ilmastoennusteiden kannalta. Sikseen olikin minulle kohtalainen yllätys, että IPCC ilmoittaa tarkuudekseen vuoden 2007 raportissa huonomman kuin ±20% kuvan 1 esittämille hiilivirroille(Linkki).

Kuvassa 1 on epätarkoiksi ilmoitetut IPCC:n arviot vuosittaisista hiilivirroista ja hiilen varastoista 1990-luvun tilanteen mukaan. Mustat numerot ovat arvioita luonnollisesta hiilestä ja punaiset numerot esittävät teknologista hiiltä (ns. antropogeenista hiiltä, mihin ei kuitenkaan lasketa ihmisestä peräisin olevaa hiilidioksidia).

Lisäämäni keltainen numero 6 ja yliviivattu luku 11 viittavat tuoreen tutkimuksen, tekijöinään Siegel et al, tulokseen(Linkki). Uusi arvio hiilen virraksi meren pintaekosysteemistä alempiin vesikerroksin onkin 6 gigatonnia aiemman 11 asemesta.  Tässä kohdassa hiilenkierron mallinnusta virhettä olisikin voinut olla IPCC:n raportissa yli 80%. Massayksiköissä virheen suuruus on samaa luokkaa kuin teknologisen hiilen määrä. Tätä ei voi kuitenkaan tulkita suoraviivaisesti niin, että löydetty virhe kumoaisi ihmisperäisten hiilivirtojen merkityksen ilmakehässä. Kuvaan 1 olen merkinnyt yhden keltaisen kysymysmerkin syvemmästä merestä pintaan kohoavan hiilivirran kohdalle merkkinä osiosta, jossa ehkä on eniten korjaamisen tarvetta, mikäli uusi arvio otetaan käyttöön.

Uudesta tutkimuksesta tai mallinnuksesta on uutisoinut mm. ScienceDaily(Linkki). Artikkelista käy ilmi, että aiemmat arviot ovat liikkuneet välillä 4…12 gigatonnia vuodessa, joista siis IPCC on käyttänyt lähellä ylärajaa olevaa arviota. Milteipä sama asia löytyy Nature World News -sivustolta (Linkki). Netistä löytyy vielä PDF-muotoinen esitys, jossa Siegel itse kertoo aiheesta(LinkkiPDF).

Jos ja kun ilmastotieteellisissä malleissa on näinkin väljiä toleransseja, niin ei niiden pohjalta tehdyissä ennusteissakaan voi tarkkuus olla olennaisesti parempi. Emmehän vielä edes tiedä, onko nyt ilmeisesti löydetty epätarkkuus suuruudeltaan tyypillinen eri kohdille mallissa. Lisäksi tänään tehdyn korjauksen vaikutus mallin ennustekykyisyyteen nähdään tarkemmin vasta vuoden 2044 tietämissä. Kuka järkevä ihminen uskaltaa satsata varojaan näillä perusteilla?  Eipä kait kukaan. Niinpä järkivihreätkin satsaavat veronmaksajien rahoja.

2 responses to “Epätarkkuutta IPCC:n hiilivirroissa

 1. ”Niinpä järkivihreätkin satsaavat veronmaksajien rahoja”.
  Mutta, tarvitseeko järkivihreän olla (myös) täysjärkinen?
  Se voi olla, että tuota 2044 vuotta ei välttämättä ole näkemässä, mutta toivottavasti, jälkipolvemme ei tarvitsisi kärsiä näiden järkivihreiden aiheuttamista vahingoista niin taloudelle kuin ympäristölle!

  Tykkää

  • Ympäristötietoisten aiheuttamat vahingot ympäristölle ja ihmiskunnalle olisikin mielenkiintoinen aihe selvitettäväksi. Tulee vain mieleen ne miljoonat afrikkalaiset, joiden on arvioitu kuolleen, kun ympäristöperusteisesti kiellettiin DDT. Vielä toisena esimerkkinä Kioton sopimukseen kuulumaton maa, jossa kansalaisten hiilijalanjälki on pienentynyt.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.