Äärisäillä pelottelusta


Kuva 1. Ääripropagandaa.

Kuva 1. Esimerkki äärisääpropagandasta.

Äärisäillä pelottelu on monella tavalla tehokasta propagandamielessä. Ensiksikin voinee aina löytää jotain vanhoja tieteellisiä tutkimuksiakin väitteensä tueksi(Linkki). Toisekseen äärisäitä on monenlaisia, joten aina sitä jotain äärimmäistäkin esiintyy, kuten nyt päättynyt talvi.  Sehän oli äärimmäisen vähäluminen eteläisessä Suomessa. Kuvassa 1 näkyy esimerkki äärisääpropagandasta. Ensiksikin otsikon kumottavaksi tarkoitettu väite on kategorinen, joten yksikin vastaesimerkki riittää sen kumoamiseen. Tämä on jo lähellä olkiukkoa. Sitten tieteen nimissä esitetty todistusaineisto ei oikeastaan kumoa yhtään alempana näkyvää skeptikoilta poimittua väittämää, vaan paremminkin toimii otsikon parina. Esimerkiksi trooppisten syklonien (=hurrikaanien) kokonaisenergia on ollut jo pitempään laskusuunnassa, joten maininta hurrikaaneista on varsin tarkaan poimittu rusina pullasta. Ja kaiken kruunaa oikean palkin energiamittari, jossa yksikkönä on Hirosiman atomipommin energiamäärä.

Ilmastotiede on todistettavasti heikosti ennustekykyinen, ellei peräti ennustekyvytön, tieteenala. Niinpä ilmastomalleihin ei voi kovin suurta painoa sinänsä panna, mutta kun äärisääpelottelu pohjaa pitkälti niihin, niin tässä merkityksessä niiden huomiointi on miltei välttämätöntä.  Ja mitäpä ne sitten nykyään kertovat? Ne kertovat, ettei ilmastonlämpeneminen aiheuta lämpötilaerojen kasvua(Linkki). ”Many climate models predict that total variability will ultimately decrease under high greenhouse gas concentrations, possibly associated with reductions in sea-ice cover. Our findings contradict the view that a warming world will automatically be one of more overall climatic variation.” Suomennos: Useat ilmastomallit ennustavat, että suuren kasvihuonekaasupitoisuuden vallitessa kokonaisvaihtelevuus loppujen lopuksi vähenee, mahdollisesti merijääpeitteen vähenemiseen liittyen. Löytömme ovat ristiriidassa sen näkemyksen kanssa, että lämpenevässä maailmassa on automaattisesti enemmän ilmastollista kokonaisvaihtelua. Skeptikkosivuilla tämä tutkimus onkin uutisoitu(Linkki), mutta äärisääpelottelijat näyttäisivät vaikenevan.

Koska koko planeettamme sääjärjestelmä toimii auringon energian synnyttämien lämpötilaerojen varassa, näiden lämpötilaerojen väheneminen vähentäisi samalla useiden äärisääilmiöiden esiintymistiheyttä. Jopa huippuhelteitä voisi esiintyä harvemmin ja ennen kaikkea myrskyisyys alenesi. Tästähän kirjoitinkin jo esimerkinomaisesti edellisessä artikkelissani.  Sateisuuden ääritapaukset jäisivät vielä jäljelle, mutta kukapa haluaisi vastustaa Saharan vihertymistä sillä perusteella, että kaatosade yllättäisi hänet hieman useammin?

Ilmstomallien perusteella on jo pitempään voinut olettaa, etteivät useimmat äärisäätyypit lisäänny, mutta tämä käsitys ei ole siirtynyt ilmastopolitiikkaan, johtuen kaiketi ilmastopelottelijoiden yliedustuksesta päättävissä elimissä ja tiedonkulkuketjussa. Viittaan tässä ennenmuuta EU:n ilmastopoltiikkaan. Esimerkkinä vanhemmasta mallinnusesityksestä, jossa sanotaan ”…intense events appear to become less frequent…” eli että kiivaat tapahtumat näyttäivät harventuvan, olkoon P.Lionellon Eurooppaa koskeava esitys vuodelta 2008(Linkki).

Tiedon lisääntyessä uskomusvaraisen tai tarkoitushakuisen äärisääpelottelun teho alenee. Ja aleneehan se tietenkin siksikin, että ”susi, susi” -huutelu menettää uskottavuuttaa toistuessaan.  Kolmantena tekijänä voisi olla omakohtaiset havainnot äärisäätapahtumista kotikulmillaan, kuten mennyt talvemme, joka ei oikeastaan taitanut pelottaa juuri ketään, jos kohta harmitti useita. Samalla säästyi ilmeisestikin lukuisia ihmishenkiä äärisään vallitessa.

Äärisääpelottelu on esimerkki rusinoiden poiminnasta pullasta. Siksi sille ei välttämättä tule loppua koskaan, sillä myrskyjä esiintyy vastakin, kuten pakkasia, helteitä, kaatosateita ja kuivuutta. Näiden esiintymistiheys kuitenkin harventuu äärimuodoissaan uusimpien ilmastomallien mukaan, ehkä sateisuutta lukuunottamatta. Pelottelua ei siis kovin hyvin voi enää pohjata ilmastomalleihin, riippumatta niiden todellisesta ennustekyvystä.

One response to “Äärisäillä pelottelusta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.