Myrskyt uhkaavat – vähentyä


Tyyni

Kuva 1. Myrskyt saattavat vähentyä ja lisäksi kuolemme kaikki.

Myrskyjen lisääntyminen vaikuttaa niin itsestään selvältä ilmastoperustaisessa rahankeruutoiminnassa, ettei sitä useinkaan ole mitenkään perusteltu. Riittää todeta, että  ”…myrskyjen lisääntyminen…” aiheuttaa sitä tai tätä (Linkki). Enempi perustelluilla ilmastopelottelusivustoilla myönnetään nykyään(Linkki), ettei perusteita myrskypelottelulle juuri ole, mutta vähänkin vanhemilta sivustoilta voi edelleen käydä haistelemassa vanhaa myrskypelottelua(Linkki). Esimerkiksi väitteen ”Trooppisten pyörremyrskyjen onkin havaittu lisääntyneen Pohjois-Atlantilla 1970-luvulta lähtien.” tilalla paikkansa pitävä väite nyt olisikin ”Trooppisten pyörremyrskyjen onkin havaittu vähentyneen maailmanlaajuisesti 1990-luvulta lähtien.”

Jos ajatellaan sitä ilmaston perusennustetta, että maapallon pintalämpötila kohoaa, niin tämä ei vielä yksistään riitä tuulisuuden lisääntymiseen, koska tuuli on fysikaalista työtä ja työtä ei taas termodynamiikan mukaan voi tehdä ilman potentiaalieroa, olipa lämpötila mikä tahansa. Sama ”vika” on sitten mahdollisessa merien pintalämpötilan kohoamisessakin, joskin tässä tulee mukaan vielä latentti lämpökin, mikä monimutkaistaa arviota.  Selvästi tuulisuutta vähentävää olisi napa-alueiden keskimääräistä nopeampi lämpeneminen, jota ennustetaan ja on jo ehkä havaittukin.  Tässähän työhön tarvittava potentiaaliero pienenee, kun potentiaaliero on tässä sama kuin lämpötilaero.

Erilaiset ilmastomallit antavat erilaisia tuloksia, mutta varsin tuore mallivertailu antoi Tyynenmeren suunnalta ennusteen, että tropiikin ulkopuoliset myrskyt siellä vähenisivät (Linkki). Josta seuraa, ettei Australian itärannikolle tule niin korkeita aaltoja kuin on totuttu, tai niitä tulee harvemmin. Tämä taas edelleen saattaa johtaa siihen ”ilmastokatastrofiin”, että alueen lainelautailijat joutuvat välillä tekemään ehkä jotain hyödyllistäkin, kun tyrskyjä ei ole luvassa. Tästä ennustetutkimuksesta on uutisoinut(Linkki) mm. NewScientist.

Äärimmäiset sääilmiöt näyttäisivät ainakin paikoin vähenevän, mutta kuvan 1 pelote kannattaa silti ottaa tosissaan, jos ei usko jatkavansa maallista elämäänsä ikuisesti.  Kuva saattaa olla osittain tuttu niille vanhoille lukijoilleni, jotka ovat tarkkoja. Se on napattu Baltian meren rannalta Gölisnäsistä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.