Tiibetin ylänkö sulaa – oletko syyllinen?


Kuva 1. Tiibetin ylänkö. Lähde: Wikipedia. Huomaa, että kuvan saa isommaksi napsauttamalla ja vielä isommaksi napsauttamalla uudestaan.

Kuva 1. Tiibetin ylänkö kuvassa etualalla. Lähde: Wikipedia. Huomaa, että kuvan saa isommaksi napsauttamalla ja vielä isommaksi napsauttamalla uudestaan.

Ihmiskunnan parhaimmin tiedostavat piirit ovat varoittaneet Himalajan, tai vielä laajemmin Tiibetin ylängön, jäätiköiden sulamisesta n. 10 vuoden ajan(Linkki). Koska en itse ole päässyt näihin piireihin, jouduin päättelemään asian netistä tekemieni aikarajattujen hakujen perusteella. Vuonna 1998 julkaistu tutkimus esitti vielä jäätiköiden vetäytymisen ja kasvun vaihteluina (Linkki), kun myöhemmin termiksi onkin tullut jäätiköiden sulaminen (Linkki) tai kutistuminen(Linkki).  Alueen kaikkiaan n. 15 000 jäätiköstä useita on tutkittu yksittäin (Linkki).

Mikä sitten on henkilöautolla ajavan, lihaasyövän protestanttisen heteromiehen osuus tiibetiläisiä, kiinalaisia ja intialaisia uhkaavaan katastrofiin? Katastrofihan muodostuisi mm. siitä, että jäätiköiden vedenvirtausta tasaava vaikutus häviäisi niiden sulaessa ja miltei viidesosa ihmiskuntaa jotuisi ajoittain kärsimään entistä pahemmista tulvista ja ajoittain veden puutteesta. Näin saattaisi käydä varsinkin elleivät uhanalaiset ihmiset rakentaisi jäätiköitä korvaavia patoja tasaamaan virtausta. Ja vastauksena kysymykseeni jotkin tutkimukset antavat viitteitä siitä, että yleinen ilmastonlämpeneminen on merkittävä tekijä. Esimerkiksi kahden jäätikön kairausten perusteella on päätelty, että sulaminen tapahtuu huipulta käsin (Linkki).

Huonoinpien arvioiden mukaan Tiibetin ylängön jäätiköt ovat menneen talven lumia jo vuonna 2050(Linkki). Ja on huomattava, että tässä ei ole kyse IPCC:n painovirheestä.

Toisaalta on sitten tutkimuksia, että alueen asukkaat ovat osin itse sulattamassa kotijokiensa yläjuoksun jäätiköitä nokeamalla niitä (Linkki) valmistaessaan tuotteita, joiden tuotantoa on siirretty energiatehokkaista ja puhtaista tehtaista Euroopasta Aasiaan. Tästä kaiketi kiitos kuuluu myös ympäristöihmisille Euroopassa?

Ja jos satelliittitutkimus vuodelta 1998 viittasi sekä kutistuviin että laajeneviin jäätiköihin, niin myös tekee uusi satelliititutkimus tältä vuodelta(Linkki). Aiemman tutkimuksen satelliitit oli Landsat-sarjaa, uudemman GRACE-pari. Edellisistä saatiin pinta-alatietoja, uusi antaa massatietoja, joista laskettu tilavuusmuutos osoittaa keskisen Tiibetin ylängön jäätiköiden kasvaneen miltei saman verran kuin reuna-alueen jäätiköt ovat sulaneet.

Mitä tästä voi päätellä?  Ensiksikin on varsin selvää, ettei suomalainen henkilöautoilija ole ainakaan sen enempää korvausvelvollinen tiibetiläisille jäätiköiden sulamisesta kuin kiinalaiset ovat korvausvelvollisia suomalaisille hiihtokelien pilaamisesta. Kun jälkimmäisiä korvauksia alkaa ilmaantua Suomen valtion kassaan, voin palata tähän korvausvelvollisuuteen uudelleen.

Toisekseen voinee päätellä, että jäätiköiden sulamispelottelu on pääosin perustunut tarkoin valittuihin kohteisiin, joista on saatu toivottuja tuloksia, joita ilmastotutkijat ovat sitten voineet päivitellä ennalta arvaamattomiksi ja uhkaaviksi. Sulamista on siis joissakin jäätiköissä varmasti tapahtunut ja aivan ilmeisesti osa sulamisesta on ihmisperäisistä syistä johtuvaakin, mutta näistä syistä taas globaali ihmisperäinen ilmastonlämpeneminen on vähäisimpiä, jos ei peräti olematon. Olisihan se ilmaston lämpeneminen toki sulattanut ne Tiibetin ylängön keskeisetkin jäätiköt, jotka kuitenkin nyt ovat kasvaneet. Sen sijaan jo Landsat-satelliittien havaitsema sulaminen eteläjäätiköillä ja kasvu pohjoisjäätiköillä sopii siihen vaikutukseen, jonka noki aiheuttaa. Koska teollisuus on kauimpana keskeisistä jäätiköistä, niille arvatenkin tulee vähiten nokea, joskin muitakin tekijöitä voinee olla mukana vaikuttamassa.

Tässä taitaa muuten jälleen yksi ”Epämiellyttävän totuuden” väittämä joutua epämiellyttävään valoon? Ei sillä, etteikö Al Gore voisi edelleen hyvästä syystä nauraa koko matkan ajellessaan pankkiin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s