Pasaatituuliselitys


Tuulet

Kuva 1. Maapallon pysyvähkö tuulijärjestelmä. Vasemmalla pelkistettynä ilman coriolis-vaikutusta, oikealla vallitseva tilanne. Kuvalähde: Wikipedia.

pacifictrade

Kuva 2.Tyynen meren kiihtynyt ilman kierto merkitty katkoviivoilla, poikkeavan korkea ilmanpaine (SLP) merkitty H-kirjaimella. Väritys kuvaa lämpötilapoikkeamaa. Lähde: Nature Climate Change. Recent intensification of wind-driven circulation in the Pacific and the ongoing warming hiatus. Prof Matthew H England et al.

1-pacifictrade

Kuva 3. Todellinen maapallon pinnan keskilämpötila (musta viiva ja harmaat pylväät) ja erilaiset mallien pasaatituuliskenaariot. Lähde: Nature Climate Change. Recent intensification of wind-driven circulation in the Pacific and the ongoing warming hiatus. Prof Matthew H England et al.

Professori Matthew H. England et al on julkaissut tutkimuksen(Linkki), joka selittää ilmaston lämpenemispysähdyksen pasaatituulien poikkeavalla voimakkuudella tänä n. 15 vuoden aikana. Tutkimuksesta on hyvä tiivistelmä Phys.org -sivustolla(Linkki) ja kriittinen esitys WUWT-sivustolla(Linkki).

Taustatiedoksi tarjolla on kuva 1 maapallon tuulijärjestelmistä. Pasaatituulet puhaltavat päiväntasaajalla länteen.

Pasaatituulet taitavat osua tämän kirjoittajan ydinosaamattomuusalueelle, joten esitän kritiikiksi vain muutamia, ehkä tyhmiä, kysymyksiä:

  • Voisiko tämä olla vain osaselitys, koska vastaavanalaisia tasaantumisen selityksiä lukuisia, kuten yllä WUWT-linkistäkin voi lukea?
  • Olisiko kyse syklisestä ilmiöstä, niin että aiemmin on ollut vastaavan ilmiön  käänteinen vaihe, poikkevan hiljaiset pasaatituulet? Tämähän taas kaiketi näkyisi lämpötilahistoriassa keskimääräistä nopeampana, mutta luonnollisena nousuna.
  • Kuvassa 3 näkyvä vaalean vihreä katkoviiva nousee yli 0,4 °C kymmenessä vuodessa, siis ennennäkemättömästi, missä ilmeisesti on oletettu, että pasaatituulen meriveteen siirtämä lämpöenergia palaa ilmakehään virtausten kääntyessä. Eikö tämä ole varsin epätodennäköinen vaihtoehto huomioiden se, että meressä lämpöenergia kulkeutuu vuosien mittaan jo varsin laajalle alueelle ja samalla sen aiheuttama meriveden lämpötilan lisäys keskimäärin alenee? Ennemmin odottaisi lämpöenergian palaamisen ajoittuvan tuhannen vuoden jänteelle?
  • Jos pasaatituulten kiihtyminen olisikin ilmastonlämpenemisen seuraus, niin olisiko tämä nyt sitten negatiivinen palautemekanismi?
  • Miten lienee ENSO kytkeytynyt tähän asiaan? Alla kuva La Niña -esiintymisvuosista:

laNinavuodet

Prof. Englandin tutkimus heikentänee väiteitä, ettei lämpötilan tasaantumista olisi ollenkaan tapahtunut. Hän itsekin on todennut, etteivät IPCC:n ennusteet ole enää virherajat huomioiden osuvia(Linkki). Aiemmin ne hänen mielestään olivat virherajoissaan, jolloin hän väittikin, että lämpeneminen on edennyt ennustetusti. Tutkimuksella on siis myös pelastusselityksen merkitys, mutta samalla se vahvistanee mielikuvaa heikosti ennustekykyisestä ilmastotieteestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.