Kivihiilen poltto viilentääkin ilmastoa?


HiilivoimalaGJT_mv2

Turhaan puhdistettuja kivihiilivoimalan savukaasuja Utahissa? Kuvalähde: Wikipedia

Kun ihmisperäisen ilmastonmuutosopin perusidea on, että ihmisen polttama fosiilinen hiili aiheuttaa ilmaston lämpenemistä, niin on jotenkin hämmentävää lukea vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta, joka väittää, että kivihiilen poltto aiheuttaa ilmakehän viilentymistä. Vaan tämmöinen juttu on julkaistu ihan arvovaltaisessa PNAS-julkaisusarjassa(Linkki). Koko artikkeli on luettavissa sivun Acrobat Reader -välilehdeltä tai tästä linkistä: (Linkki).

Tutkijat Robert K. Kaufmann, Heikki Kauppi, Michael L. Mann ja James H. Stock ovat huomioineet tunnetut pakotetekijät, mutta puhdistamattoman kivihiilen polton pakote on heillä negatiivinen johtuen rikkipäästöjen aerosoleista ja näin tunnettu tauko ilmaston lämpenemisessä saa osin ihmisperäisen selityksen.

Mitä tämä tarkoittaisi ilmastonlämpenemisen ehkäisyn kannalta? Nopea ja taloudellisesti edukas tapa olisikin poistaa tai pysäyttää länsimaisista hiilivoimaloista rikinpoistolaitteet. Em. ”Reconciling anthropogenic climate change with observed temperature 1998–2008” -tutkimushan painotti Aasian ja erityisesti Kiinan puhdistamattomien päästöjen viilentävää merkitystä.  Missään tapauksessa ei pitäisi asentaa rikinpoistolaitteita Kiinan uusiin hiilivoimaloihin, eikä vanhojakaan saisi ajaa alas. Laivojen rikkipäästöt tulisi pyrkiä maksimoimaan jne. Rikinpäästöjen haitat ihmiskunnalle siis pahenisivat koko ajan, mutta ilmasto pelastuisi. Tässä jos missä olisi se tunnelma, että lämmitellään kusemalla housuihimme.

Ilmastotutkija Judith Curry lienee em. tutkimuksesta tätä mieltä (Linkki)?  Hänen blogistaan löytyy sitten perustelujakin, miksei hän osta sitä (Linkki). Ehkä painavimmat argumentit ovat:

  1. paikalliset rikkipäästöt eivät leviä globaalisti
  2. Itä-Aasian kohdalla ei ole nähtävissä aerosolien optisen tiheyden lisäystä.

Kivihiilen polton rikkipäästöt eivät ehkä olekaan merkittävä tekijä ilmastonlämpenemisen tauossa, mutta aerosolit saattavat silti olla avaintekijöitä palautemekanismeissa.  Tästä mahdollisesti seuraavissa kirjoituksissa enemmän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.