Ilmastonmuutoksen mittavat vahingot näkyvissä


Ilmastonmuutoshan on ihmiskuntaa uhkaavista vaaroista pahin, jos on uskomista vaikkapa Vihreää Lankaan(Linkki). Kun tämä parin päivän päästä loppuva kalenteritalvi on meillä Suomessa ollut pahimpien pelottelujen veroisesti lämmennyt, niin voimme varmaan myös laskea vahinkojen määrää, ainakin alkuunsa alustavasti arvioiden.

Slaskut

Kuva 1. Sähkönsiirtolaskuni loppuvuodelta 2010 ja loppuvuodelta 2013.

Viime vuoden lopulla onkin esim. Etelä-Saimaa uutisoinut eräästä taloudellisesta vahingosta(Linkki). Kaukolämpöä on kulunut 20% ja sähköä 10% vähemmän kuin edellisenä vuotena lämmityskauden alkupuoliskolla. Vahingot ovat olleet 2,4 miljoonaa + 1,0 miljoonaa = 3,4 miljoonaa euroa yhteensä. Kyseisen energiayhtiön alueella asuu n. 100 000 asukasta, joten valtakunnan tasolla vahinkoa tulee karkeasti arviotuna koko talvelle 2*(5/0,1)*3,4 = 340 miljoonaa euroa. Tosin tämä ei ehkä ole ihan kaikki tappiota energiayhtiöille, koska leudolla ilmalla tarvinnee lisätä vähemmän kuluja muodostavaa pökköäkin sähkölaitoksen pesään. Voihan myös ilkeästi ajatella, että toisen tappio on toisen voitto: kuluttajille on tullut tasan tuon summan suuruinen säästö, josta ei edes tarvitse tehdä laskennallisia vähennyksiä. Paitsi …

Kaivelin arkistostani pari sähkönsiirtolaskua, jotka näkyvät kuvassa 1.  Kuvan ylemmässä osassa on lasku vuoden 2010 loppupuolta ja alemmassa viime vuoden joulukuulta. Ilmatieteenlaitos muistaa, että vuosi 2010 oli kylmä marras-joulukuustaan, kun vastaava ajanjakso oli viime vuonna lämmin. Sähkön kulutukseni voi vaihdella jonkin verran muistakin syistä kuin lämpötilan vaihtelusta johtuen, mutta sähkölämmitteisessä asunnossa lämpötilan vaihtelut ovat kuitenkin merkittävä tekijä.  Niinpä kylmän kauden kulutukseni on ollut 30 kWh/vrk ja leudon kauden kulutukseni 26 kWh/vrk. Tässä on reilu 10% vähennys, kuten on punaisilla katkoviivoilla rajatuissa vuosikulutusarvioissakin, jotka antavat pitempiaikaista kuvaa asioiden tilasta. Tästä alenemasta on kuitenkin kuluttajana vähän vaikeaa iloita, kun sähkönsiirtolaskussa muutoksen etumerkki onkin yllättäen vaihtunut, vaikka reilu 10% se muutos onkin. Suurin selittävä tekijä sähkölaskuni kasvulle on n. 100% kasvanut sähkövero.

Energialaitoksien murheet ilmastonmuutoksesta tässä taitavatkin olla vähäiset, koska niillä on sentään mahdollisuus korottaa energian hintaa, jos menekki laskee. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus markkinataloudessa.  Ja vastaavasti verottaja voi taas tuplata prosenttinsa, jos kulutuksen hiipuessa tulovirta ehtyy. Tasaveroinahan nämä korotuksen vielä sitten koskevat eniten vähävaraisiin ihmisiin. Tämä tulevaisuusskenaario vaatinee väärinäänestämistä, mutta onhan se jo ainakin kertaalleen toteutunut, kuten sähkölaskuni kertoo. Lämmitysähkön kuluttajillehan tässä katastrofin enteet ovat näkyvissä.

Mitä ajatuksia tässä herääkään! Sähkön peruskäyttäjät Suomessa on valjastettu maksamaan ehkä kahteenkin kertaan itselleen vahingollinen toiminta. Ensin maksamme sähkölaskuissamme ilmastoveroa, josta rahat ohjautuvat ties minne tuulimyllyjen pyörittäjille. Sitten jos ilmastonlämpeneminen saataisiinkin ehkäistyä tai alueilmasto luonnostaan lähtisi viilenemään, joutuisimme maksamaan älyttömän kalliiksi käyneestä energiasta, jota kuluisi kuin ennenkin kylminä talvina. Mahdollinen mittava vahinko Suomessa ei olekaan varsinaisesti ilmastonmuutoksen, vaan täkäläisen ilmastonmuutospolitiikan aikaansaannos.

Niin, vai oletko tehnyt havaintoja joistain muista satojen miljoonien eurojen vahingoista ympäristössäsi tämän lämpimän ilmastokatasrofitalven aikana?

3 responses to “Ilmastonmuutoksen mittavat vahingot näkyvissä

 1. Itselläni on nyt 14 vuoden kokemus suoran sähkölämmityksen kuluista. Ensiksi, siirron” kiinteä” hinta on noussut 2 eurosta 15,67 €:oon 2003 vuodesta alkaen.
  Energian olen tämän ajanjakson aikana kilpailuttanut monta kertaa ja sen hinta on pysynyt mielestäni kohtuullisena. Mutta yksi energian korotusperuste on jäänyt mieleen, Vantaan Energia perusteli 2008 keväällä hinnan korotusta ”päästömaksuilla”. Tuo 2007 – 2008 oli erittäin leuto talvi! Kuten tuossa toteat, ”Sähkön peruskäyttäjät Suomessa on valjastettu maksamaan ehkä kahteenkin kertaan itselleen vahingollinen toiminta”.
  Paljonko(han) energian hintaan on tulossa lisää ml. polttoaineverot?

  Tykkää

  • Ei sais pelotella lukijoita ja blogin pitäjää enää polttoaineverolla. Vaan hyvinkin voin kuvitella, että löytyisi ministereitä sanomaan ”miksei, kerta sähköautotkin”.

   Mitä perusmaksuun tulee, niin minulla on 5,02€ energian perusmaksu, että yhteensä tekee 15,76€.

   Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Syöttötariffi – tiesitkö maksavasi? | Roskasaitti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.