Puhkeaako tuulivoiman CO2-kuplakin?


Betoniperustus

Kuva 1. Tuulivoimalan betoniperustuksen laajuus verrattuna voimalamaston tyveen kaavamaisesti esitettynä. Alkuperäislähde: Wikipedia. Kuvankäsittely: RJ

Concrete_base_for_turbine_23_-_geograph.org.uk_-_517353

Kuva 2. Osa tuulivoimalan betoniperustusta, maston liitoskohta. Lähde: Wikipedia

Elinkeinoministeri: ”Tuulesta saa puhdasta ja täysin päästötöntä energiaa.”(Linkki) Näinhän minäkin olen suurinpiirtein uskonut tähän asti, vaikka liiketaloudellinen kannattavuus onkin käsittääkseni perustunut köyhien veronmaksajien selkänahkaan. Törmäsin kuitenkin vast’ikään tuulivoimavastaiseen blogiin, jossa paljastettiin tuulivoimaloiden piilotettu salaisuus: betoniperustus(Linkki). Epäilevänä ihmisenä ajattelin ensin, että kyse on kuitenkin vähäisestä osasta kokonaisuutta, jota vain suuret luvut näennäisesti korostaisivat. Vaan pieni jatkotutkimus ei täysin puhdistanutkaan tuulivoimaa.  Kuin ohimennen englanninkielinen Wikipedia (Linkki) mainitsee, että ”…tuulienergian CO2-päästöt vaihtelevat 14…33 tonniin tuotettua GWh:a kohti.”  Tästähän ei vielä saa käsitystä, että onko se paljon vai vähän verrattuna kivihiilen päästöihin. Se taas löytyy toisesta Wikipedian artikkelista(Linkki), jossa sanotaan kivihiilen ”hiili-intensiteetin” olevan luokkaa 1 tonni/MWh. Alkuperäislähteessä (Linkki) tämä ”hiili-intesiteetti” ilmoitetaan hiilidioksidina paunoissa sähkötuotannon MWh:ta kohti, joten vertailuluvuksi kivihiilelle saadaan 1000 tonnia/GWh, kun hyödynnetään vain tuotettu sähkö.

Vaikka nyt tuulivoiman päästöttömyysväittämä onkin jo kumottu, ei vielä voida väittää, että kupla olisi puhjennut, tai että sitä edes olisi löydetty. Onko sitten tuulienergian päästöt vain prosenttitasolla tuotettua yksikköä kohti fosiiliseen energiaan verrattuna Suomessa? Eivätpä taida olla. Nimittäin maakaasu (Linkki) tuottaa n. 200 kg hiilidioksidia lämpöenergian MWh kohti, eli 200 tonnia CO2:ta GWh:a kohti. Nyt ollaankin jo kymmenen prosentin suuruusluokassa,  kun puhutaan tuulinergian hiilijalanjäljestä verrattuna fosiilipolttoaineiseen.

Tuulivoiman hiilijalanjälkeen ja taloudelliseen kannattavuuteenkin vaikuttaa myös uudehko selvitys(Linkki), jonka mukaan tuulipuiston tuotantoteho tippuukin puoleen 15 vuodessa, kun aiemmat laskelmat ovat edellyttäneet tasaista tehoa koko laskennalliselle 20…25 vuoden eliniälle. Merivoimaloille on saatu vieläkin rajumpaa vähenemistä tehoissa.  Kun vuoden 2006 laskelmassa saatuun ylempään lukemaan 33 tn/GWh ei ole voinut huomioida tätä uudempaa selvitystä, voisi pahin vaihtoehto ollakin, että tuulivoimalan energiayksikköä kohti laskettu CO2-tuotto on lähes 25% parhaan fosiilisen kombivoimalan tuotosta. Toki siinä fosiilisen voimalan rakenteissa on hiilijalanjälkeä niissäkin, vaan niiden käyttöikä on tyypillisesti moninkertainen tuulivoimaloihin nähden, jolloin rakenteiden painoarvo vähenee.

Näillä tiedoilla olisi kaikille rakennettaville voimaloille Suomessa vaadittava selkeä elinkaaritarkastelu myös hiilijalanjälkensä osalta. Mahdolliset väärät päästöttömyysväittämät tulisi viimekädessä selvittää oikeudessa, ettei kuluttajia harhauttavaa markkointia voisi enää harjoittaa. Tuulienergia on siis voimalan elinkaaren osalta ilmeisesti vähäpäästöistä, muttei suinkaan kokonaisuutenaan läheskään päästötöntä energiaa. Onko edes vähäpäästöisintä, mitä markkinoilta löytyy, sekin olisi hyvä selvittää.

6 responses to “Puhkeaako tuulivoiman CO2-kuplakin?

 1. Edellä esitettyä mieltä olen ollut pitkään. Kyvyt eivät vain ole riittäneet faktojen löytämiseen. Mitenkähän ko. tosiasioita saisi kansan ja päättäjien tietoisuuteen.
  Olet esittänyt asiaa pitkälti energian käytön näkökulmasta. Toinen näkökulma on mielestäni raaka-aineiden käyttö. Tuulivoimaloiden tekemiseen käytetään runsaasti raaka-aineita: betonia, terästä, muovia. Ko. materiaaleja tarvitaan vain voimalan lyhyehkö käyttöikä. Sen jälkeen ne jäävät seisomaan maisemaan. Käsittääkseni voimaloiden rakentajilta ei vaadita taloudellista varautumista voimalan purkamiseen.

  Tykkää

 2. Kun en itsekään oikein jaksa lukea pitkiä kirjoituksia, niin pyrin yleensä lyhyehköön esitykseen. Materiaalipuoli jäi betonia lukuunottamatta maininnoitta. Tuulivoimayhdistys kertoo niistä materiaaleista käytön jälkeen:
  http://www.tuulivoimayhdistys.fi/mika-tuulivoimalaitoksen-elinkaari
  Yhtään viitettä ei näy Suomen lainsäädäntöön tai käytänteisiin. Vanhemmista tuulipuistoista on maailmalta kuvia, joista voi päätellä, ettei kaikkea kierrätetä:

  Lisäys: Tämä oli siis vastaus Arto Siukolan kommenttiin, kohdistus ehkä meni hieman ohi.

  Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: Kanada avasi pelin – hiilivoimalan CO2 otetaan talteen | Roskasaitti·

 4. Hei,
  Kun tuolla tekstissä mainitaan tuulipuiston iäksi 25 vuotta, niin Suomen tuulivoimaloiden keskimääräinen käyttöikä on 14 vuotta. Mainittakoon, että Tanskassa vastaava luku on 17 vuotta.

  Mutta miksi tuulivoimalan tarvitsisikaan kestää kauemmin, kun tukeakin maksetaan vain se 12 vuotta.

  Ihan vaan näin täsmennyksenä.

  Tykkää

  • Kiitos vaan täydentävistä tiedoista. Mitä lyheympi on tuulivoimalan todellinen käyttöikä, sitä suurempi on sitten niiden hiilidioksidituotto tuotettua energiayksikköä kohti. Muutoin, tämä WordPress-alusta on siten säädetty, että pari ensimmästä kommenttia jää odottamaan ylläpitäjän (minun) hyväksyntää. Siksi nytkin oli viivettä.

   Tykkää

  • Kiitos vaan täydentävistä tiedoista. Mitä lyheympi on tuulivoimalan todellinen käyttöikä, sitä suurempi on sitten sen hiilidioksidituotto tuotettua energiayksikköä kohti. Muutoin, tämä WordPress-alusta on siten säädetty, että pari ensimmästä kommenttia jää odottamaan ylläpitäjän (minun) hyväksyntää. Siksi nytkin oli viivettä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.