Ilmastonmuutoksen ennustetaan aiheuttavan kuivia talvia Britanniaan?


Southlakemoor

Kuva 1. Somerset Levels -alueen nummea talvelta 1985. Lähde: Wikipedia

Britanniassa on viime vuosina esiintynyt kuivuutta siinä määrin, että tästä on alettu syyttämään ilmastonmuutosta. Esimerkki loppuvuodelta 2011(Linkki) ja toinen alkuvuodelta 2012(Linkki). Edellisestä löytyy tämä nyt pahaenteiseltä kuulostava teksti:  ”… environment regulators are expecting the UK to have more frequent dry winters as a result of climate change.” Suomeksi: …ympäristöviranomaiset odottavat ilmastonmuutoksen seurauksena kuivien talvien yleistyvän Britanniassa. Jälkimmäisestä löytyy tämä: ”Spelman has said that climate change could mean drought is ”the new normal” and has urged water companies to produce long-term plans for saving water.” Suomeksi: (Ympäristöministeri) Spelman sanoi, että ilmastonmuutos voi tarkoitaa, että kuivuus on ”uusi normaali” ja hän vaatii vesiyhtiöitä tekemään pitkäjänteisiä vedensäästösuunnitelmia.

Nyt sitten uutisoidaan, että Britanniassa on satanut vettä talvella(Linkki). Arvovaltainen Guardian(Linkki), joka kertoi aiemmin uhkaavasta kuivuudesta, kertoo nyt: ”Flooding has been identified as the most dangerous impact of climate change for the UK and is hitting harder and faster than expected, according to scientists.” Suomeksi: Tutkijoiden mukaan tulviminen on todettu vaarallisimmaksi ilmastonmuutoksen vaikutukseksi Britanniassa ja se lyö kovempaa ja nopeammin kuin odotettiin. Eli taaskin on ilmastotieteilijät olleet ennusteissaan väärässä, mutta ehkä tässä ei kaikkea voi kaataa heidänkään syykseen. Kuivuuden ei kaiketikaan ole ennustettu(Linkki) olevan Britannian erityisongelma, vaan ehkä poliitikot ja viranomaiset ylireagoivat siihen, että luontainen vaihtelu sattui tuomaan pari kuivempaa talvea? Ja ilmastonmuutos on ilmeisen hyvä perustelu toimille, tekipä sitten mitä tahansa.

Noiden lehtiartikkeleiden perusteella kuitenkin lievähkö kuivuusuhka muuttui Britanniassa pahaksi tulvauhaksi alle kuukaudessa. Paha sanoa, onko tässä kyse nimenomaan ennätysnopeasta ilmastonmuutoksesta vai ennätysnopeasta tieteen tulosten kehittymisestä. Kuva 1 kertoo, että nytkin pahiten kärsineellä alueella on tulvinut ennenkin talvella.

Näkyykin sitten olevan jotain uutisointia siitäkin, että Britannian viranomaiset tahallaan antoivat tulvan pahentua. Tämä olisi linjassa tuon kuivuusuhan torjunnan kanssa, koska totta kait joka vesitippa pitää säästää.

Otsikkoni saattoi ehkä olla tieteellisesti tarkasteltuna vanhentunut jo syntyessään, mutta onhan äärevöityminen aina uhkana, kun puhutaan ilmastonmuutoksesta. Toisaalta, jos ilmastotieteessä siirryttäisiin sanomaan, että ilmastonmuutos aiheuttaa ennustamattomia muutoksia, niin se olisi jollain tavalla rehellistä. Näinhän näyttää joskus käyvän. Tämän myöntäminenhän vapauttaisi ison osan ilmastontutkijoista parempiin tehtäviin. Eihän tarvittaisi kuin yksi, joka kertoisi, että ”tämä yllätti meidät”, olipa säätila sitten mikä tahansa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.