Jäiden väheneminen Amerikan suurissa järvissä – eikö sekään enää tue teoriaa?


Ilmastotieteen ennustekykyisyyden taso säteilee moniin ilmastonmuutoksen ennusmerkkeihinkin. Esimerkiksi eikö vuosi pari takaperin ollut muodissa huolestua monivuotisen arktisen merijään vähenemisestä? Monivuotisuus oli otettu muuttujaksi, kun pelkkä pinta-ala ei näyttänyt riittävästi vähenevän. Vaan kuinkas siinäkin kävi?  En ainakaan ole kuullut enää tätä huolta, kun globaali merijää on kasvanut yli pitkäaikaisen keskiarvonsa.

Jos merijään monivuotisuuden väheneminen olikin nuorena kuollut idea ilmastonlämpenemisen merkkinä, niin järvien jäiden väheneminen on ollut pitkäaikainen suuntaus, jota itsekin pidän ihan kelvollisena alueellisen ilmaston muutoksen merkkinä. Kuvassa 1 on esitetty Pohjois-Amerikan suurten järvien (Yläjärvi, Huron, Michigan, Erie ja Ontario) jäätilanne helmikuun 4. päivänä viime vuosina (ja 5. päivänä vuonna 2009). Joskin aikajänne on lyhyt, niin valittu päivä ei juuri aiheuta poikkeamaa vuosittaisten jäämaksimien suhteen verrattaessa vuosia toisiinsa. Vuodelle 2009 ei käyttämästäni aineistosta(Linkki) löytynyt arvoa helmikuun 4. eli vuoden 35. päivälle, joten käytin 36. päivää. Eikä aineisto valitettavasti kata pitempää aikaa, mutta jos joku puhuisi lämpenemisen kiihtymisestä, niin ei tuota ainakaan voisi vastaväitteenä käyttää. Alueen jäiden vähenemisestä löytyy helposti tietoa netistä, esimerkki(Linkki).

IceCoverAvg1973_2013

Kuva 2

Kuvassa 2 on sitten pitempi aikaväli eri aikoihin eri vuosina sattuvista jäähuipuista nähtävissä, missä esittämääni loppukiihdytystä on tullut pilaamaan vuoden 2014 ennuste. Joka tapauksessa pitempi trendi olisi varmaan laskeva kokonaan mitattujen vuosien osalta.

Kiihdytyskuvaajani meni kuitenkin lopuilleen pilalle, kun vuoden 2014 helmikuun 4. päivä oli mitattu, kuten kuva 3 karusti kertoo.

GrL2014

Kuva 3.

Kuvan 1 lupaavalta vaikuttanut, yli 0,6 oleva, selitysaste on täysin tuhoutunut ja kulmakertoimen etumerkkikin on niukasti vaihtunut. Mitään lämpenemistä ei ole havaittavissa tässä lyhyessä tarkastelussa, ja jääpeitteisyys on jo selkeästi ylittänyt NOAA:n tekemän, jälleen yhden, epäonnistuneen ennusteen ylärajan, joka näkyy kuvassa 2.  Ei olisi mikään ihme, vaikka jääpeitteisyys kasvaisi lähelle 100%, siis absoluuttiseen ennätykseensäkin tänä vuonna. Sellainen lukema sitten tuhoaa jo isoimman osan tuosta pitkäaikaisesta suuntauksestakin. Ikävää on tuollainen luontainen vaihtelu, vaan voihan se olla merkki jostain muutoksestakin. Seuraavat vuodet sen näyttänevät.

Stevengoddardkin nauraa tälle(Linkki). Jos sinua ei naurata, niin onko syynä se, että olet maksajan paikalla, vai se, että uskot vakaasti ennustekyvyttömän tieteenalan erehtymättömyyteen?  Jos totisuutesi syy on jälkimmäinen, niin voinet sitten valmistautua vaihtamaan jälleen kerran todistetarinaasi ja kutsua sitä esimerkiksi siitä, miten tiede korjaa itse itseään.

One response to “Jäiden väheneminen Amerikan suurissa järvissä – eikö sekään enää tue teoriaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s