Ei kaikki IPCC:n ennusteet ole menneet pieleen


IPCC2_Fig1a

Kuva 1. Lähde: IPCC 1995

Koska saatan pitää pienen tauon blogikirjoittelussani, niin tähän väliin kokisin sopivaksi tuoda esille sen, ettei kaikki IPCC:n ennusteet ole mielestäni menneet pieleen. Erityisesti tarkoille ihmisille vielä tämä selvennys: tässä ennuste sisältää myös tulevaisuusskenaariot(Linkki). Monestihan skenaarioon suhtaudutaan kuin toteuttamistaan vaativaan ennusteeseen.

Heti kuvasta 1. näkyy, että vuonna 1995 IPCC on osunut ilmakehän hiilidioksidin kasvussa varsin kohdilleen. Kuvion lukemistarkkuutta olen pyrkinyt selventämään  vapaalla kädellä nykyaikaan sijoitetulla punaisella pystyviivalla. Viivan ja mustan kuvaajakäyrän leikkauspiste  vastaa kutakuinkin arvoa 400 ppm, joka onkin ilmakehän mitattu CO2-pitoisuus nykyään(Linkki), ainakin likimäärin.

IPCC2_Fig2

Kuva 2. Lähde: IPCC

Kuvassa 2 näkyy se vanha viisaus, että haulikolla osuu useimmin. Käyrä IS92a vastaa aika hyvin sitä, mitä kuvan 3 hiilen käyttö nyt on.

Wikicarbon

Kuva 3. Ihmiskunnan fossiilisen hiilimateriaalin kulutus. Lähde: Wikipedia

Jos ketä kiinnostaa, niin gas flaring on sitä, kun ilmakehää lämmitetään esim. öljynporaustornin huipun kaasupolttimella(Linkki). Tämä edustaa nykyään n. 1% ihmiskunnan fossiilisen hiilen käytöstä. Tämä minua harmittava oheiskaasun tuhlaava polttaminen on periaatteessa ratkaistu suomalaisen innovaation avulla (Linkki).

IPCC2_Fig1b

Kuva 4. Lähde IPCC 1995

Pieleenmenevää voineen sanoa kuvassa 4 olevan kaikki, mikä eroaa IS92a-käyrästä ennen vuotta 2050. Pitemmälle tulevaisuuteen ei tässä voinekaan ennustella. Jos esimerkiksi otetaan viime vuoden tietämissä jyrkästi alaviistoon lähtevä musta katkoviiva, niin sitähän ei ole havaittu. Ehkä siinä on ollut toiveena ydinsota tai jokin muu vastaava ilmiö, joka pysäyttää ihmiskunnan hiilen käytön? Vaan onhan siinä joukossa se toistaiseksi osuvalta vaikuttava musta käyräkin.

Toisaalta oletus, että ihmiskunta saisi ilmakehän CO2-pitoisuuden nostettua 1000 ppm:ään vaatii kuitenkin suurempaa panostusta polttamiseen kuin mitä kaikki maapallon tunnetut juoksevat fossiiliset energiavarat ovat yhteensä. Sen lisäksi näissä käyrissä ei luonnon  kiihtyvän hiilinielun osuutta ole osattu oikein huomioida.

Lyhyesti: kun paljon piirtelee tulevaisuuskäyriä, niin aina niistä joku osuukin. Samasta syystä useimmiten joukko erimielisiä sammakkoennustajia voittaa yhden ilmastotieteellisen ennusteen. Kerman Kalle kuulemma hyödynsi tämän viisauden lähettämällä eri lehtiin eri ennusteet samalle kesälle. Ihmiset muistivat, miten hyvin oli Kalle osunut aina.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.