Britannia vesisäröttää


Kuva 1. Vesisärötys kaavamaisesti. Lähde: Wikipedia

Kuva 1. Vesisärötys kaavamaisesti. Lähde: Wikipedia

VAROITUS: artikkeli sisältää räikeää persupolitikointia.

Täytynee myöntää, että kuvittelin Euroopan nukkuvan kokonaan ohitse USA:n vesisärötysbuumin. Vesisärötys (Linkki) on kuvan 1 mukainen menetelmä saada maakaasua eli metaania liuskekerrostumista (tästä nimitys liuskekaasu). Menetelmään liittyy ainakin joitakin ympäristöuhkia ja nämä ovat olleetkin Euroopassa hidastamassa tekniikan yleistymistä. Tai tarkemmin sanottuna ympäristötietoiset ihmiset, jotka ovat vedonneet noihin uhkiin, ovat olleet hidasteena.

Vaan nythän BBC uutisoi (Linkki), että Britanniassa särötystoimintaa aiotaan laajentaa Britanniassa. Toinen uutinen kertoo(Linkki), että pääministeri Cameron lupaa kunnille provisioita, jos ne sallivat alueellaan särötyksen. Artikkeleissa mainitaan ympäristöperustaisista mielenosoituksista hankkeita vastaan.

Ympäristötietoisten ihmisten logiikka jää minulta usein hämärän peittoon. Jos vesisärötys olisikin ainoa vastustettava asia, niin logiikka olisi kohdillaan, koska onhan tuossa varmaan ainakin riski olemassa, että jotain haitallista tapahtuu. Niin tosin on kaikessa inhimillisessä toiminnassa, kuten tuulipuistojen rakentamisessakin.  Mutta kun nämä samat tahot sitten vastustavat myös hiilidioksidipäästöjen kasvuakin, niin silloin alkanee logiikka jo pettää. Jälkimmäinenhän on julistuksen mukaan maailmanlopun asia, joten kaikkien keinojen luulisi kelpaavan sen torjuntaan, kun särötyksen haitat ovat sentään aina vain alueellisia. Vaan ei näyttäisi tunneäly pysyvän logiikan perässä. Vähän samahan se tosin on siinäkin tilanteessa, että lennätetään pienen hiilijalanjäljen ihmisiä turvaan napapiirille, jolloin se hiilijalanjälki voi hyvinkin tuhatkertaistua.

Vesisärötyshän on yksi niistä tekijöistä, joiden ansiosta USA:n hiilidioksidipäästöt asukasta kohti ovat laskeneet. Liuskekaasu kun on monin paikoin niin edullista, ettei kivihiiltä kannata polttaa. Ainakaan kyse ei ole Kioton sopimuksen vaikutuksesta, kun USA ei koskaan sitoutunut siihen.  Vaan voisiko tätä energiapolitikointia vielä kärjistää ja todeta, että ympäristötietoinen politiikka Saksassa on lisännyt kivihiilen polttoa sekä Saksassa että Kiinassa, jonne osa tuotannosta on siirtynyt. Ja tietenkin Saksan ympäristöliike vastustaa vesisärötystä.  Niin ei tässä kohta voi sanoa kuin että tunneälykäs ympäristötietoisuus ei pelkästään ole tasaverojen muodossa kurjistamassa köyhimpien asemaa, vaan saattaakin olla uhka koko ihmiskunnalle?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.