BBC ennustaa: kylmistä ja lumisista talvista normi


Sunspot_Numbers

Auringonpilkkujen esiintyminen eri vuosina. Lähde: Wikipedia

BBC ennustaa ilmastonmuutosta Eurooppaan (Linkki): Cold, snowy winters could become the norm for Europe. Suomeksi: kylmistä ja lumisista talvista voi tulla normi Euroopassa. Kyse olisi uudesta Maunderin minimistä(Linkki), jossa auringon UV-säteilyosuuden muutos vaikuttaa myös ilmastoomme(Linkki).

Ennen BBC:n artikkelia asiaa oli pohdiskellut mm. nimerkki dana1981 Skeptical Science -sivustolla(Linkki).  Yhteistä BBC:n tiedetoimittaja Rebecca Morellen artikkeliin on se,  että globaalin vaikutuksen arvioidaan jäävän vähäiseksi, mutta BBC tuo esille Euroopan kylmän kauden mahdollisuuden. Selityksen tähän Eurooppa-painotteisuuteen antaa professori Lockwood. Kyse on ilmakehän suihkuvirtauksista, joihin UV-säteilyllä on suuri vaikutus.

MOT-ohjelmassakin aikoinaan haastateltu astrofyysikko Abdusamatov (Linkki) on kuitenkin ennustanut jo vuosia sitten tämän  muutoksen aiheuttavan globaalin jäähtymisen.  Nyt sitten ainakin jotain perää hänen ennustuksissaan näyttäisi olevan, joskaan niiden ei voi sanoa vielä toteutuneen.

Keskusteluilmaston muutoksena pidän kuitenkin sitä, että BBC uutisoi mahdollisesta tulevasta kylmenemisestä Euroopassa.  Ilmastotiedehän on ennustanut päinvastaista(Linkki). Tarkoittaa siis ehkä sitä, että joitakin tekijöitä on jäänyt malleista pois tai ne ovat väärin painotettuja. Niiden varassa on kuitenkin rohjettu siirtää miljardeja taskusta toiseen veronmaksajilta enempiä kyselemättä.

2 responses to “BBC ennustaa: kylmistä ja lumisista talvista normi

  1. Samasta aiheesta, mutta eri lähteistä pari päivää myöhemmin:
    http://jarikolehmainen.tumblr.com/post/73937192928/aurinko
    Lehtori Kolehmainen mainitsee otsikossaan jääkauden, joskin tekstissä jääkauden uhkaa ei esiinny. Kovin tärkeänä kirjoitta näyttää pitävän sitä, että lämpeneminen olisi jatkunut tasaisena, jos se ei olisi hidastunut.
    Eri lähteiden käyttö kuitenkin antaa vinkin siitä, että tämä teema on nyt kohoamassa pinnalle.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Entäpä, jos aurinko vaikuttaakin ilmastoon? Osa III | Roskasaitti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.