Kylmeneminen johtuu lämpenemisestä?


Icicles_rajattu

Kuva 1. Ilmastonlämpenemistodisteita oksistossa? Lähde: Wikipedia

YLEnapaj2

Kuva 2. Kuvankaappaus Ylen uutisesta. Käyttöoikeus: veronmaksajan oikeus.

YLE uutisoi(Linkki), että eteläinen napajää laajenee, ilmastonlämpenemisestä johtuen. Ohitan nyt artikkelin käyttämän terminologian pelkästään alleviivaamalla epämääräisen termin ja menen tutkimuksen ja uutisoinnin motiivien veikkailuun ja ilmastotieteen ennustekykyisyyden arviointiin.

Se, ettei tämäkään havainto ollut etukäteen ilmastotieteen ennustama, käy ilmi YLEn uutisestakin, jos osaa oikein lukea. Tästä: ”Tulokset osoittavat, että ilmastonmuutos on uskottuakin monimutkaisempi ilmiö.”

Mitä sitten motiiveihin tulee, niin ainakin YLE toistaa useampaan kertaan, että kyse on ilmastonmuutoksen epäilijöiden uskon horjuttamisesta. Mikä voinee olla osaltaan tutkimuksenkin motiivina.

Jos ilmastotiede olisi falsifikaatiokriteeriä käyttävä tiede, tämmöinen ponnistus kumoavaa havaintoa vastaan olisi kaiketi ihan normaalia. Jälkikäteisselityksellä pelastettaisiin paradigmaa, joskaan sillä ei välttämättä saataisi sitä ennustekykyisemmäksi. Pikemminkin selitysalaa voitaisiin joutua kaventamaan (vrt. Newtonin mekaniikka). Sen todistamiseksi, että ilmastotiede oli aiemmin väärässä merijään vähenemisen suhteen, riittänee mainita prof. Chris Turney (Linkki) ja surullisen kuuluisa Spirit of Mawson-projekti. Sivustoltahan käy ilmi, että sieltä eteläisen jäätikön keskeltähän siinä haetaan ilmastonmuutoksen merkkejä. Ei kovin hyvä valinta, jos merkit ovat lisääntynyttä jäätä. Tässähän kuva 1 käy sekin jo lämpenemismerkistä.

En sinänsä mene väittämään nyt esitettyjä eteläisen merijään tutkimuksen johtopäätöksiä vääriksi. Myöhemmät tutkimukset saavat vahvistaa tai heikentää niitä. Kun juuri tällä hetkellä globaalin merijään pinta-ala on hieman yli pitkäaikaisen keskiarvonsa, on kuitenkin aiheellista kysyä, että ovatko ilmastotieteen mittarit kuinkakin paljon rusinoiden poimimista pullasta?  Vähintäänkin ilmastonlämpenemisen aiheuttama merijään kasvu olisi palautemekanismi. Nyt vain pitäisi vielä saada selville, että kiihdyttääkö se vaiko hidastaako lämpenemistä?

Ehkä tässä on syytä tasapainon vuoksi antaa pieni myönteinen palaute Suomen Ilmatieteenlaitokselle. Sieltä on sentään pahimpien kesähelteidenkin aikaan kerrottu, että ilmastonmuutoksen vaikutus helteessä on korkeintaan asteen parin luokkaa. Ilmastopoliittisesti harhauttavat ilmastoväitteet ja niiden jälkiselitykset voivat alkaa lopulta muistuttamaan ”sota on rauhaa” -valistusta.

Mainokset

2 responses to “Kylmeneminen johtuu lämpenemisestä?

 1. Mietin jokin aikan sitten miksen ole nähnyt meidän poikkeuksellisen leudosta talvestamme uutisissa syypäänä mainittavan ilmastonmuutosta. Sitten tajusin.

  Kun meillä 2000-luvun alku- ja keskivaiheilla leutoja talvia, syyksi mainittiin ilmastonmuutos. Muistan eräänkin meteorologin todelleen että ilmastonmuutosteorian todeksi toteamiseen riittää nyt vain vilkaisu ikkunasta ulos. Talvien piti leudontua ja kesien kylmentyä.

  Sitten kun vuoden 2010 ympärillä meille tuli muutama kylmä talvi ja lämmin kesä, teoria muuttui: itse asiassa ”uusimpien tutkimusten mukaan” ilmastonmuutos tuo kuin tuokin Suomeen nimenomaan kylmiä talvia ja kuumia kesiä.

  Ovat siellä varmaan kiusallisen tietoisia siitä että jos nyt tämä leuto talvi laitetaan taas ilmastonmuutoksen piikkiin, koko hommasta tulee niin läpinäkyvää että sille ja kaikille siihen sotkeentuneille nauretaan vielä ensi vuosikymmenelläkin.

  Tykkää

  • Perusperiaatteena olisi kannattanut pitää: lämmin sää = ilmastonmuutos, kylmä sää = selitettävissä oleva sääilmiö. Nythän ne menivät jo välillä esittämään selityksiä ”kylmä johtuu lämmöstä” -tyyliin, joten ehkäpä eivät kehtaa nyt kovin paljon korostaa taas päinvastaista. Vaan saman ”havainnon” tai pikemminkin havainnon puutteen tein: ennätyslämmin joulukuukaan ei aiheuttanut isompaa ilmastohysteriaa mediassa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.