Niagara jäätyi jo – mikä seuraavaksi?


NiagaraII_rajaus

Kuva 1. Jäätynyttä Niagaraa. Kuvalähde: http://urbanlegends.about.com/library/bl_niagara_falls_frozen.htm

NiagaraII

Kuva 2.

Tiedotusvälineet, kuten BBC(Linkki), ovat uutisoineet vaihtelevasti Niagaran jäätymisestä. Missään ei kuitenkaan ole näkynyt vakavamielistä artikkelia uhkaavan jääkauden näkyvistä merkeistä. Miksi näin? Pääsyyksi arvelisin, että hyvin alkanut jääkausipelottelun perinne 1970-luvulta on päässyt tässä välillä katkeamaan. Tästä en valita. Jääkausihan ei ole kuitenkaan tulossa ainakaan ihan lähivuosina, joten sillä pelottelukaan ei aiheuta juuri mitään järkevää toimintaa.

Mielikuvituksissaan voi kuitenkin ajatella, että jos jääkausipelottelu olisi saanut vallan ja nyt tapahtunut ilmastonlämpeneminen olisi nähty vain tilapäisenä ilmiönä, niin eiköpä juuri Niagaran jäätyminen olisi ollut selvä merkki siitä, että seuraavaksi jäätyy jo helvettikin? Kyse on siis mielikuvista ja ennakkoasenteista ja niiden sopivasta ruokkimisesta. Se tosiasia, että Niagara on jäätynyt aiemminkin, ei pelottelijoita välttämättä olisi haitannut. Joka tapauksessa tämän artikkelini kuvat jäätyneestä Niagarasta ovat n. 100 vuotta vanhoja.

Näin kotisohvapsykologina en uskalla mennä sanomaan, mikä on pelottelun suosion perimmäinen syy, vaan jotain tarvettahan ihmisillä on tulla pelotelluiksikin. Ei kait kauhuelokuvia muuten kukaan katsoisi? Mörkötarinoissa ehkä sitten on jo enemmän kyse pelottelemisen tarpeesta?  Ilmastopelottelussa nämä psykologiset tekijät ovat varmaankin hyvin edustettuina. Eihän ilmastonlämpeneminenkään pahimmillaankaan aiheuta mitään sellaista, mihin ei voitaisi sopeutua. Esimerkiksi merien nouseminen kuudella metrillä voisi melko pitkälle kompensoitua sillä, että suurkaupungit rakennettaisiinkin tuhansien vuosien päästä ainakin osittain mereen ja ravinnontuotantoa siirrettäisiin lisää meriin. Pelottelu vaatii sen, että meren nousemisen ajatellaan tapahtuvan tämänhetkiseen, mutta ”ikuiseen” kaupunkirakenteeseen. Jos rakennuksen laskennallinen kuoletusaika on 50 vuotta, niin esimerkiksi nykyisellä meren nousunopeudella tulee uutta rannalle rakennettaessa perustukset tehdä ehkä jopa 20 cm korkeammiksi. Eihän tämä vaikuta katastrofilta?

Kun Niagaran jäätyminen ei kuitenkaan ole kovin hyvin sopusoinnussa nykyisen ilmastopelottelulinjan kanssa, niin tällä harvinaisella säätapahtumalla on vaikutuksia, joita pelottelijat pyrkinevät minimoimaan. Siinä on vain vaarana se, että ihmiset alkavat nauramaan selityksille, että ilmaston lämpeneminen jäädytti Niagaran. Eihän ne Niagaran aiemmatkaan jäätymiset siitä ole johtuneet.

3 responses to “Niagara jäätyi jo – mikä seuraavaksi?

 1. ”vaan jotain tarvettahan ihmisillä on tulla pelotelluiksikin”
  Aivan varmasti! Ja näin on ollut niin kauan kuin ihmisiä on ollut olemassa. Taustalla on yksi nimenomainen teema: ihmiset ovat tehneet syntiä ja suututtaneet jumalat. Se näkyy rajuilmoina ja luonnonmullistuksina. Lepyttääkseen jumalia ihmiset uhraavat jotain. Tämä ikiaikainen uskonnollinen tematiikka näkyy suoraan nykyajan viheruskonnossa, josta ilmastouskontokin versoaa.
  New Study: Modern Climate Alarms ‘Resemble Pre-Modern Ideas About Divine Punishment’ http://www.thegwpf.org/study-modern-climate-alarms-resemble-pre-modern-ideas-divine-punishment/
  Tai: In 1839, experts believed that droughts were caused by man’s sins, and that sacrifice was needed. http://stevengoddard.wordpress.com/2013/03/19/2013-climate-cure-same-as-1839/
  Terveisin Korpiainen

  Tykkää

 2. Juu, kyllä tuo vaikuttaa ihan uskottavalta näkemykseltä.

  Pahoitteluni kommentin viiveellisestä ”vapauttamisesta”. Kunkin kirjoittajan 1. kommentti jää odottamaan hyväksyntää ja nyt en hoksinut tarkistaa kommenttitilannetta ajoissa, kun komentteja on aiemmin tullut varsin vähän.

  Tykkää

 3. Vähän päivitystä Niagaraan. Alueella on ollut kylmin talvi pitkään aikaa, ja myös Niagaran alapuolelle on kerääntynyt paannejäätä komeiksi röykkiöiksi:
  http://toronto.ctvnews.ca/frigid-weather-freezes-waters-of-niagara-falls-1.1708840

  Ihmeellisesti on myös Niagaran yläpuolisen järven lämpötila kauttaaltaan nollaa hipova, eli vesi on jäätymiskelpoista Eriejärvessä pohjaan asti:
  http://www.glerl.noaa.gov/res/glcfs/glcfs.php?lake=e&ext=vwt&type=N&hr=00
  (Linkki on päivittyvälle sivulle, joten tilanne vaihtuu myöhemmin). Tässä pysäytetty kuva:
  Erie 3.3.2014
  En suuresti ihmettelisi, vaikka maalis-huhtikuussa uutisoitaisiin joistakin ennustamattomista ilmiöistä Niagara-joen alajuoksulla, kuten jäävuorista ja hyökyaalloista.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.