Miellyttävä totuus – osa 4


Canicule_Europe_2003_pienennetty

Kesän 2003 helleaalto Keski-Euroopassa. Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4mp%C3%B6aalto

…maapalloa jo nyt ravistuttavat luonnonmullistukset: tulvat, kuivuus, hurrikaanit, epidemiat ja helleaallot

Olemme nyt pääsemässä tämän Al Goren innoittaman kirjoitussarjan loppujaksoon, enkä tiedä, löytyykö helleaalloista(Linkki) mitään erityisen miellyttävää totuutta. Jo sarjan alussa kirjoitin: ”…vähemmän kuin puolet noista mainituista mullistuksista on kiistatta ihmisperäisen CO2:n kanssa tekemisissä.” Tämä on edelleenkin väitteeni.  Lisääntyvät helleaallot (Linkki) nyt kuitenkin sopivat erittäin uskottavasti vaihtelevan sään ja ennustetusti ehkä kohoavan kosteuden(Linkki) sekä keskilämpötilan kuvioon.

Ihmisten kuolleisuus kohoaa helleaaltojen aikana ja niinpä kuvan 1 Keski-Euroopan helleaallon kesällä 2003 lasketaan aiheuttaneen yli 30 000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman. Tämmöinen uhrimäärä on tietenkin valitettava ja samalla sillä voidaan perustella kalliitakin torjuntatoimia. Itse asiassa, etkö ole murhaaja, jos lämmität ilmastoa?

Kuolleisuus kuitenkin vaihtelee (Linkki) vuodenaikojen mukaan siten, että talviaikaan kuollaan enemmän kuin kesäaikaan. Mikä tästä sitten on kylmän ilman aiheuttamaa kuoleman kasvua ja mikä vaikkapa valon vähyydestä johtuvaa, sitä on vaikea sanoa. Nimettömällä Lomborg-kriitikolla on yksi mielipide asiasta(Linkki). Suomen olosuhteissa arvioidaan (Linkki) kylmän vuodenajan lisäkuolleisuuden olevan vuosittain parituhatta ihmistä, kun hellekuolleisuus on n. kymmenesosa tästä.  Pahimmillaan osallistumisemme kansainväliseen ilmastonvakiointiin siis tarkoittaisi suomalaisten kuolleisuuden kasvatusta muun maailman kustannuksella. Tämä ei olisi miellyttävä totuus.  Ja johan tuo Wikipediasta otettu kuva 1 kertoo, ettei helleaalto koske Suomea.

Tämän sarjan koostamistyössä törmäsin sellaiseenkin, että joku oli pahoittanut mielensä väitteestä, että Al Gore olisi tieteellisesti epäpätevä. Mielestäni se on itsestään selvää, että hän on sitä. Se ei kuitenkaan vähennä hänen ansioitaan vaativien tehtävien, kuten USA:n varapresidenttiys, hoitajana, tieteen joidenkin näkemysten popularisoijana ja ilmastoteologisen suuntauksen luojana. Ja tässä hellejutussa hän saanee pisteen?

Vaikka aineistosta käykin ilmi, että keskimäärin hellekuolleisuus on vähentynyt ainakin Euroopassa vuosien mittaan, ei tästä taida mitään erityisen miellyttävää totuutta saada esille. Niinpä pitää lainata IPCC WGI Fifth Assessment Report  Climate Change 2013: The Physical Science Basis Technical Summary -vedoksesta toivoa antavaa kuvitusta. Nimittäin jos RCP8.5 -ennuste toteutuisi, niin Saharassa olisi nykyistä märempää jo vuosisadan lopulla. Siihen olisi hyvä pyrkiä, eikö?

IPCCvesijuttuja

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.