Miellyttävä totuus – osa 3


Bilhartsia eli skistosomiaasi leviää etanoidenkin välityksellä. Kuvalähde: http://endtheneglect.org/2011/07/personal-perspectives-part-4-inside-look-at-burundi%E2%80%99s-national-ntd-program/

Bilhartsia eli skistosomiaasi leviää etanoidenkin välityksellä. Kuvalähde: http://endtheneglect.org/2011/07/personal-perspectives-part-4-inside-look-at-burundi%E2%80%99s-national-ntd-program/

…maapalloa jo nyt ravistuttavat luonnonmullistukset: tulvat, kuivuus, hurrikaanit, epidemiat ja helleaallot…

Ennen kuin siirryn käsittelemään epidemioiden ja ilmastonmuutoksen yhteyttä otan vähän vauhtia havainnoistani väittelyretoriikan parista. Eräs väittämätyyppi on: A voi aiheuttaa B:n ja tässä aihepiirissä siis A= ilmastonmuutos ja B=vitsaus, esimerkiksi malarian lisääntyminen. Tähän väitetyyppiin sisältyy vielä eräs inha puolustuskeino: todista, että se on mahdotonta. Ja jonkin asian todistaminen mahdottomaksi on todellakin tuskallista.  Niin ei suinkaan se ole mahdotonta, että ilmastonmuutos aiheuttaa liikalihavuutta. Tämä mahdottomuuden puuttuminen ei kuitenkaan ole mikään kovin vahva positiivinen todiste.

Jos hieman pilkomme ”A voi aiheuttaa B:n” logiikkaa, niin se ei myöskään kiellä väitettä A voi tuottaa -B:n.  Esimerkiksi, että ilmastonmuutos aiheuttaa malarian vähenemistä.  Näin tuo ”voi aiheuttaa” väite osoittautuukin itsessään miltei tyhjäksi lauseeksi, ellei siihen sisälly mitään tarkentavaa, vaikkapa todennäköisyysarvioita. Eli jos ilmastonmuutos voi lisätä malariaa todennäköisyydellä 10% ja vähentää sitä todennäköisyydellä 30%, niin edelleenhän ”voi aiheuttaa malariaa” on totta, mutta nyt kuitenkin jo harhauttavaa yksin esiintyessään.

Netin hakuohjelmilla löytää monenlaista epidemiaa climate epidemic -haulla, vaan tässä rajoitun aivan muutamaan: malaria, skistosomiaasi ja liikalihavuus. Malariaahan on väitetty erääksi niistä epidemioista, jotka pahenevat ilmastonmuutoksen seurauksena. Tässä linkkejä aiheeseen:

  • Australialaisten opiskelijoiden malariauhkailu ”voi aiheuttamisella” (Linkki)
  • Tuore tutkimus arvioi, että vähentävät ja edistävät tekijät pitävät epidemian melko ennallaan (Linkki)
  • WUWT esittelee malarian korrelaatiotutkimuksen, jossa ilmastonmuutos ei ole merkittävä uhka (Linkki)

Se, että malariaa esiintyi aiemmin varsin viileilläkin seuduilla, on mielestäni vahvin yksittäinen vastaväite malarian leviämiselle ilmaston lämpenemisen seurauksena. Lämpeneminen ei siis olisi edes välttämätöntä. Toinen melko vahva havainto uhkailua vastaan on sitten se, että Thaimaassa malariaa ei juuri esiinny, vaikka se sijaitsee maantieteellisesti ”parhaalla alueelle”. Torjunta on siis mahdollista. Tämä saattaisi täyttää jo miellyttävän totuuden vaatimuksen?

Liikalihavuus on paikoitellen epidemia ja senkin on epäilty pahenevan ilmastonmuutoksen seurauksena(Linkki). Eikä tässä vielä kaikki: liikalihavuuden väitetään myös pahentavan ilmastonlämpenemistä(Linkki). Ettei ole pahempi kierre kuin venusilmiö? Ne rajoituksethan, jotka koskevat runsaspigmenttisten ihmisten kohtelua, eivät koska runsaslipidisiä ihmisiä. Silti olen huomaavinani, että päiväntasaajan hoikasta populaatiosta Suomeen napapiirin tuntumaan tuodut otokset ovat paljon pulskempia täällä viileässä ilmastossa. Tämä riittänee kumoamaan väitteet ilmastonlämpenemisen lihottavasta vaikutuksesta?

Skistosomiaasi(Linkki), eli bilhartsia tai halkiomatotauti (englanniksi myös snail fever) on tropiikin riesoja. Siitä on sentään tehty tutkimus, jonka mukaan sen esiintyminen Afrikassa vähenisi, jos ilmasto lämpenisi(Linkki). Kiinan osalta olen nähnyt päinvastaisen tuloksen(Linkki), vaan ehkäpä Kiinassa torjuntakeinotkin olisivat tarvittaessa parempia? Alueelliset erot voinevat kuvastua erisuuntaisiin tutkimustuloksiin.

Epidemiat ovat sikseen ikäviä, ettei niistä juuri miellyttäviä totuuksia saa esille, vaan ehkä riittää sen toteaminen, että pahimmat IPCC:n uhkailut (Linkki) ovat tässäkin mitä todennäköisimmin liioittelua.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s