Miellyttävä totuus – osa 2


201201_201212NOAAdiagrammi

Kuva 1. Sateisuuden poikkeama vuosittain globaalisti. Lähde: NOAA

…maapalloa jo nyt ravistuttavat luonnonmullistukset: tulvat, kuivuus, hurrikaanit, epidemiat ja helleaallot…

Tämän Al Goren innoittaman sarjan 1. osa käsitteli kuivuutta. Hurrikaaneista ole kirjoittanut tässä blogissani jo niin paljon, että riittänee todeta, että elämme hurrikaanien minimikautta eikä ole mitään näyttöä, että ihmiset lisäisivät niitä. Miellyttävä totuus tämäkin, eikö? Ja siirrytään sitten tässä 2. osassa niihin edellisellä kerralla ylihypättyihin tulviin.

Al Gore perustaa osan esityksestään vakuutusyhtiöiden väitteisiin ääri-ilmiöiden lisääntymisestä(Linkki). Kyse varmaan onkin luonnonkatastrofien aiheuttamista lisääntyneistä vahingonkorvauksista, mutta tämähän ei vielä osoita varsinaisten luonnonilmiöiden lisääntymistä. Väestönkasvua ja asutuksen siirtyminen aiemmin vieroksutuille myrskyille alttiille alueille selittää suurimman osan vakuutustilastojen katastrofikasvusta. Al Goreltahan puuttuu akateeminen luonnontieteellinen sivistys, joten hän saattaa tosissaankin pitää vakuutusyhtiöitä tieteellisesti pätevinä lähteinä.

Kokonaissateisuuden vaihtelu näkyy NOAA:n mukaisesti kuvassa 1.  Jos keskiarvo on luokkaa 1000 mm, niin vuosittainen vaihtelu olisi kuvaajasta pääteltynä n. ± 5% globaalilla tasolla. Ongelmaksi ei ilmoitetakaan yleistä sateisuuden lisääntymistä, vaan sen äärevöitymistä. Jos sataa, niin sataa useammin kaatamalla ja se aiheuttaa tulvaongelmaa. Kuvan 2. animaatio pyrkii esittelemään kolmen vuoden osalta lisääntyneen sateisuuden alueita (vihreä pallerot) ja vähentyneen sateisuuden alueita (punertavat tai siniset pallerot). Animaatio käynnistynee napsauttamalla ja tilanteesta pääsee pois selaimen ”Siirry sivu taaksepäin” -painikkeella. Animaatio osoittaa, että jonkin verran yllätys kuivuus ja sateisuus vaihtelee, joten jos vaikka tulvisikin, niin välillä sataa sentään kuivuusalueillekin. Sateiden mahdollinen äärevöityminen ei siis ole ainakaan lisäämässä kuivuutta, jos ehkä tulvien lisääntymistä on havaittavissa. WUWT vahvistaakin näin olevan(Linkki).

Tässä on ehkä hyvä mainita myös myrskyvuoksi, jota joskus uutisissa kutsutaan aalloksi ja joskus tulvaksi. Kyse on myrskyyn liittyvän matalapaineen aiheuttama meren nouseminen alaville rannikoille. Myrskyvuoksien ihmisperäisyydestä ei ole näyttöä (Linkki).

Onko sitten miellyttävä totuus, että IPCC, 2012: Summary for Policymakers. In: Managing the Risks of Extreme Events and Disasters to AdvanceClimate Change Adaptation [Field, C.B., V. Barros, T.F. Stocker, D. Qin, D.J. Dokken, K.L. Ebi, M.D. Mastrandrea,K.J. Mach, G.-K. Plattner, S.K. Allen, M. Tignor, and P.M. Midgley (eds.)]. A Special Report of Working Groups
I and II of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge University Press, Cambridge, UK, and New York, NY, USA, pp. 3-21.toteaa:

There is limited to medium evidence available to assess climate-driven observed changes in the magnitude and frequency of floods at regional scales because the available instrumental records of floods at gauge stations are limited in space and time, and because of confounding effects of changes in land use and engineering. Furthermore, there is low agreement in this evidence, and thus overall low confidence at the global scale regarding even the sign of these changes.

Suomeksi lyhyesti: IPCC:n mukaan tulvien osalta ei ole selvyyttä edes muutoksen etumerkistä. Onhan siinä ehkä se miellyttävyys, ettei meitä autoilevia ihmisiä voi tieteelliseltä pohjalta syyttää tulvien aiheuttamisesta pelkästään pakokaasuja päästelemällä. Tämä totuus voi tehdä kipeääkin.

Kuvalähde(Linkki)

Kuva 2. Aiempaa sateisemmat ja kuivemmat alueet 2009...2011 Lähde: NOAA

Kuva 2. Aiempaa sateisemmat ja kuivemmat alueet 2009…2011 Lähde: NOAA

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.