Miellyttävä totuus – osa 1


Drought_rajaus

Kuva 1. Kuivuus – kuvitelma? Alkuperäiskuva: Wikipedia

mauritania-green-mountains-4_rajaus

Kuva 2. Mauri-aavikko – todellisuus?

Aloitan vuoden 2014 (JHS) sarjalla kirjoituksia, jotka saavat innoituksensa Al Goren An Inconvenient Truth -teoksista (filmi ja kirja). Ensiksikin todettava, että teoksissa oli paljon paikkansa pitävää tai vähintäänkin tieteelliseksi katsottavaa tietoa ajankohta huomioiden. Tämän kirjoituksen lopussa on muutama linkki teoksiin liittyviin arviointeihin.

Elokuvassa käydään läpi maapalloa jo nyt ravistuttavat luonnonmullistukset: tulvat, kuivuus, hurrikaanit, epidemiat ja helleaallot.”(Linkki)

Al Goreahan ei voine suoraan syyttää elokuvan suomenkielisestä mainoslauseesta, mutta vähemmän kuin puolet noista mainituista mullistuksista on kiistatta ihmisperäisen CO2:n kanssa tekemisissä. Että ei ihan tullut  täysosumaa?

Tulvat jätän toistaiseksi rauhaan ja siirryn kuivuuteen. Huomautan kuitenkin, että kun ihmistä syyllistetään samalla kertaa tulvista ja kuivuudesta, niin mistäpä ei voisi sitten syyllistää?

Rainfall patterns are predicted be more extreme: dry, arid regions of the world will be even more dry, and wet regions will be even wetter. (Linkki)

Suomeksi: sateisuuden ennustetaan esiintyvän entistä äärevämpänä: maailman kuivat alueet ovat entistä kuivempia ja märät entistä märempiä.

Tuore IPCC:n raportti siis tarkentaa kuvaamme tuosta samanaikaisesta tulvinnasta ja kuivuudesta, se on äärevöitymistä. Jos asioiden tila kehittyisi päinvastaisesti, se olisi ihmiselle hyväksi. Jokin sademetsän eliö toki menettäisi kilpailuetuaan, samoin kamelit.

Arvatenkin IPCC on saanut tietonsa ilmastomalleista, joiden ennustekykyisyydestä ei vielä ole positiivista näyttöä. Ja Al Gore on luottanut samantapaisiin ennusteisiin, osaamatta teologian ylioppilaan koulutuksellaan arvioida niiden uskottavuutta.

Olemme nyt kuitenkin hieman paremmassa asemassa kuin Al Gore kirjoittaessaan ”Epämiellyttävää totuutta”, nimittäin autiomaiden vähintäänkin osittaisesta vihertymisestä on tehty uusia havaintoja. Gorellakin olisi ehkä ollut mahdollisuus tutustua kasvifysiologiaan, jonka mukaisesti kasvit pärjäävät paremmin kuivissa oloissa, jos ilman CO2-pitoisuutta kohotetaan(Linkki). Että näin myös laajamittaisesti tapahtuu, siihen viittaavaa havaintoaineistoa on myös kertymässä (Linkki). Asiasta on kertonut myös WUWT(Linkki) useamminkin(Linkki).

Mitä IPCC:n ja Goren kuivuusuhkailusta nyt sitten jää käsiin? Se, että jossain päin maailmaa varmaan kuivuus lisääntyy, mutta globaalisti se näyttäisi vähenevän, varsinkin väestökeskittymien liepeillä Afrikassa ja Intiassa. Tätä voisi sanoa miellyttäväksi totuudeksi, eikö?

Linkkejä:

AIT-filmin verkkosivu (Linkki)

Mastersin arvio AIT:sta (Linkki)

CEI.orgin kritiikkiä PDF-muodossa (Linkki)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.