Mennyt ilmastovuosi 2013 ja ennusteet vuodelle 2014


Maurinpäivä13Atlantic

Kuva 1. Ei hurrikaaneja Atlantilla. Lähde: http://www.nhc.noaa.gov/, johon myös päivittyvä linkki kuvasta.

Vuosi 2013 on jo alkanut poistumaan maapallolta, reilun kuuden tunnin kuluttua se tapahtuu myös täällä Suomessa. Ilmastopolitiikan ja -väittelyn kannalta vuoden merkittävimpiä seikkoja lienee trooppisten syklonien suhteen äärityyneys, varsinkin Atlantilla. Tätä ei vielä ole väitetty ihmisperäisen ilmastonmuutoksen aiheuttamaksi ääri-ilmiöksi, mutta ei sitä ole hyväksytty kumoavaksi havainnoksikaan. Tosin myrskypelottelu tyyliin ”sykloonit lisääntyvät” on menettänyt uskottavuuttaan. Toinen ”lämpenemispelottelu”, eli monivuotisen arktisen merijään väheneminen sekin menetti tehonsa, kun nimenomaan tämä jäätyyppi lisääntyi runsaasti vuoden aikana.

Tätä kirjoitettaessa maa on lumeton ja sää muutenkin syksyinen. Olisiko paras terä mennyt ilmastoväittelyistä, kun en ole huomannut tämänkään selvän lämpenemismerkin aiheuttavan maailmanlopun tunnelmia?  Tai sitten ilmastoväki menetti parhaan teränsä parina viime talvena, kun piti todistella, että ihmisperäinen ilmastonlämpeneminen juurikin aiheuttaa Suomeen lumisia talvia. Ja näinhän se tietenkin onkin, että ilmastonmuutos aiheuttaa kaikenlaista, myös jääkausia.

Ja se on tästä lämpimästä säätilasta sanottava, että jos tämä on tulevaisuuden Suomea, niin ainakin Suomen CO2-päästöt alenevat ihan itsekseen. Eipä ole minullakaan lämmityssähköä kulunut entiseen malliin. Selvä negatiivinen takaisinkytkentähän tässä olisi.

Vuoden 2014 ilmastoennusteen laatimista vaikeuttaa se toistuvasti tehty havainto, että tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, varsinkin jo tavoitteena on ennustaa oikein.

Vedonlyönnin arvoisesti uskallan väittää vuodelle 2014:

  • Valtameret pysyvät keskimäärin emäksisinä
  • Missään ei asutusaluetta hylätä meren pysyvän kohoamisen vuoksi
  • Jääkauden alkamisesta ei tehdä tiede-enemmistön hyväksymää havaintoa
  • Kivihiilen käyttö lisääntyy maailmassa

Ja sitten 50% ennusteet:

  • Globaalisti trooppiset syklonit pysyvät alle 30:n vuoden keskiarvonsa
  • Ilmakehän vuosittainen keskilämpötila ei kohoa uuteen ennätykseen
  • Globaalia merijäätä on suurimman osan vuotta yli pitkäaikaisen keskiarvonsa

Ehkä tässä voisi myös sanoa, mitä Suomen pitäisi tehdä ilmastorintamalla:

  • Lopettaa kaikki tuki sähköautoille ja niiden tutkimukselle
  • Irtisanoa kaikki mahdolliset ilmastosopimuksensa
  • Lopettaa tuki tuulimyllyille
  • Sijoittaa nyt ilmastonvakiointiin menevät varansa kansalliseen rahastoon

Selityksiä edelliseen: sähköautot ovat kehitysvaiheessa, eikä Suomi ole niiden parasta toiminta-aluetta eikä meillä ole edes ylimäärin kotimaista sähköä. Ilmastosopimukset vaikuttavat tehottomilta eikä niissä ole kompensaatiota meille, jos teemme omaksi vahingoksemme vakiointitoimia. Tuulivoima ei tunnu toimivat ilman tukea, siinä on siis jokin vika. Ja rahasto tarvitaan siihen, että tulevaisuus tuonee muassaan lisää tietoa tehokkaammista ilmastotoimista ja niiden tarpeesta. Tai jos ilmaston vakiointitarvetta ei sitten olekaan, niin ainahan köyhät on keskuudessamme.

Mainos: Roskasaitin sivulataukset ylittivät juuri 3000 kerran rajan!

Toivotan blogini lukijoille hyvätuulista ja lämmintä Uutta Vuotta 2014!

1 responses to “Mennyt ilmastovuosi 2013 ja ennusteet vuodelle 2014

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.