Kun tiede joutuu naurunalaiseksi


Prof. Mawsonin rintakuva. Kuvalähde: Wikipedia

Prof. Mawsonin rintakuva. Kuvalähde: Wikipedia

Länsimaissa on vähintäänkin sadan vuoden ajan suhtauduttu tieteeseen kunnioittavasti. Sillä on ollut viimeisen sanan sanojan oikeus.  Itse olisin näkemässä, että viime vuosina tieteelle nauraminen ja vastaaninttäminen on lisääntynyt, siis kunnioittava asenne on ehkä vähentynyt.

Taustasyitä yleiselle tieteen arvostuksen alenemiselle saattaa olla useitakin, mutta jotkut syyt voinevat johtua tieteentekijöistä itsestään. Hiroshimassa ei kaiketi vieläkään naureta ydinfysiikalle, mutta harva tieteenala pystyy tuottamaan näyttävää teknologiaa tai hyvin tarkkoja ennusteita. Ja tietynlaisen tieteellisen tasa-arvoisuuden harhan vallassa sitten heikohkosti ennustekykyisten tieteenalojen edustajat voivat pyrkiä esiintymään kuin he edustaisivat ihan samanlaista tiedettä kuin eksaktit luonnontieteet. Ja tämä turha itsekorostus sitten voi näyttäytyä naurettavana.

Esimerkiksi ilmastotiede ei vaikuta eksaktilta luonnontieteellä ennustekykyisyytensä perusteella, tai siis pikemminkin sanottuna ennustekyvyttömyytensä vuoksi. Mallien pohjalla on eksaktit tieteet, mutta ilmeisesti isosta joukosta erilaisia vaikuttavia tekijöitä osa on jäänyt huomioitta ja osalle on tullut väärät painoarvot.  Ero menneisyyteen suuntautuvien hindcast -”ennusteiden” ja oikeiden forecast-ennusteiden välillä on aina silmiinpistävää. Näinhän ei ole esim. ballistiikassa, vaan sen yhtälöt kelpaavat ampuneen tykin löytymiseen ajassa taaksepäin laskettuna kuin ammuksen osumapaikan ennustamiseen virherajojen puitteissa.

Satakunta vuotta sitten brittiläis-australialaisen professori Mawsonin(Linkki)  johtamalla Antarktiksen tutkimusretkellä kuoli ainakin kaksi ihmistä, mutta professoria muistellaan edelleen sankarina. Nyt australialainen ilmastonmuutosprofessori Chris Turney (Linkki) on organisoinut Mawsonin jalanjäljille tutkimusretken, joka on joutunut naurun kohteeksi useilla tahoilla:

Vaikka Mawsonin aikalaiskommentteja ei olekaan käytettävissä, on tässä mielestäni havaittavissa ilmapiirin muutosta. Jos tämä asenneilmapiiri leviää ”yleistieteelliseksi”, niin mm. epidemioita vastaan suojautuminen epäonnistuu vähintäänkin osittain. Tilannetta tuskin korjaa se, jos ilmastotieteilijät vakuuttelevat tieteensä tarkkuutta ja erinomaisuutta. Päinvastoin, jos he nöyrästi myöntävät, että ovat vielä aika ennustekyvyttömiä, niin silloin ilmastonmuutosprofessoritkin säästynevät isommilta nauruilta, joskin pienemmin määrärahoin.

Advertisement

One response to “Kun tiede joutuu naurunalaiseksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.