Ilmastonvakiointi – mitä maksaa?


Jos olisimme kohtuullisen varmoja, että ylivoimaisesti suurin osa ilmakehän lämpötilan viime vuosikymmenien vaihtelusta on ollut luontaista, voisimme jättää ilmastonvakiointimurheet kokonaan tieteiskirjailijoille. Itselläni ei tuollaista varmuutta ole, joten kyllähän jotain varotoimia pitäisi tehdäkin, eikä pelkästään huutaa: ”väärin, väärin”. Noista varotoimista ehkä enemmän myöhemmin.

Mitä sitten jo on satsattu ilmastonvakiointiin ja mitä sillä on saatu aikaan? Hätäisesti pääteltynä onkin jo tehty riittävästi, koska ilmakehän lämpeneminen on kutakuinkin pysähtynyt. Tosin kukaan ei usko tähän, mutta asian tarkempi selvittäminen on kinkkinen juttu. Alla lueteltuna eräitä asiaan liittyviä summia:

  1. YK:n Vihreä ilmastorahasto (Linkki): 7 G$, josta Suomi (Linkki): 500 M€
  2. EU:n alueen päästökaupan 5 vuoden Windfall-voitot (Linkki): 107 G€
  3. Tavoite (Linkki) käyttää EU:n vuosibudjetista ilmastoperusteisesti: 200 G€

Jos vaikka rahan häviämättömyys ei ihan luonnonlaki olisikaan, niin eihän nuokaan rahat varmaankaan täysin kadoksiin mene. Sen vaan tiedän, etteivät ne ole ainakaan minun tililleni tai taskuuni ohjautuneet. Tuossa 3. kohdan linkissä näkyi, että EU olisi kustantanut ecuadorilaisille 20 km rautatietä (kyse tosin voi olla EIB:n lainoittamasta metrostakin). Ei siinäkään kaikki raha olisi hukkaan mennyt, vaan olisihan se aika tarkkaan pois EU:n veronmaksajilta kumminkin.

Ilmastosyistä raha on jo vaihtanut omistajaa miljardiluokassa (siis G€-määriä), mutta missä on mittari, joka kertoo, paljonko sillä on saatu muutettua ilmakehän lämpötilaa? Sitähän ei löydy niin mistään. Kertokaa minullekin, jos tiedätte. Hiha-arvioni voisi sanoa, että jos asteen miljoonasosia ilmasto onkin jäähtynyt näillä toimilla, niin onko se kaiken kurjistamisen arvoista? EU:han on  Kansainvälisen Punaisen Ristin erään johtajan lausunnon mukaan nälänhädän uhka-aluetta (Linkki). Ja jokin osuus tähän kurjistamiseen on myös noilla ilmastonvakiointitoimilla, joiden seurauksena ”saastuttavan” teollisuuden pako Euroopasta on entisestään kiihtynyt.

Mielestäni siis nyt ilmastonvakiointi maksaa aivan liikaa tehoonsa nähden.

Autoteollisuuden aiheuttamaa pakokaasupäästöä on EU:nkin alueella hillitty lainsäädännöllisesti. Tästä taas on aiheutunut yllättäviäkin seurauksia: polttoaineveron kertymä ei ilmeisesti ole liikenneministeriämme tyydyttävällä tasolla(Linkki). Tilanne on siis se, että jos käytät polttoainetta, saat raippaa, mutta jos vähennät polttoaineen käyttöä, saat lisää raippaa. Tämä jos mikä kannustaa ympäristötekoihin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s