Uhkaako merien neutraloituminen?


pHasteikko

Merivesi on tunnetusti emäksistä, pH n. 8. Lähde (ja linkki): Wikipedia

Olen lukuisia kertoja saanut happovaivoja tämänkaltaisista lausunnoista:

Dr. Annmarie Eldering,Nasa:  Briefly, the oceans are getting more and more acidic, and that creates risks to ocean life. (Linkki)

Google-käännös: Lyhyesti, valtameret ovat yhä enemmän ja enemmän hapan, ja joka luo riskejä meren elämää.  (Pyritty neutraalin kääntäjän käyttöön, ei hyvään suomeen.)

Huolimatta tri Elderingin kemian alan koulutuksesta, hän väittää tuossa merta happamaksi. Tämähän ei pidä paikkaansa, kun valtameri on keskimäärin emäksistä ja on mittausten mukaan lievästi neutraloitunut viime vuosina. Tätä vähäistä valtamerien neutraloitumista nimitetään varsin harhauttavasti happamoitumiseksi. Happamoituminenhan tuli yleiseen sanavarastoomme happosateiden myötä joskus 1970-luvulla. Silloin kyse olikin luonnostaan happamien järvivesien muuttumisesta entistä happamemmiksi.

Se, että valtameret ovat keskimäärin emäksisiä ei kuitenkaan estä sen eliöiden selviämistä happamista sadevesistä (pH-arvo luonnostaan n. 5,6) tai happamista tulvavesistä. Tähän luontaiseen pH:n vaihteluun nähden merien lievä neutraloituminen on varsin vähäinen muutos. Aina tietenkin on myös populaatioita, jotka ovat elinolosuhteidensa reunalla, siis sukupuuton partaalla.

Pitemmällä aikavälillä merien lisääntyvä CO2 voi aiheuttaa kompensaatiosyvyyden muutosta (Linkki). Eräs erityinen piirrehän maapallon  valtamerissä on se, että ne ovat riittävän syviä, jotta niiden pohjakerrostumissa karbonaattimineraalit liukenevat ja pitävät näin osaltaan ilmakehänkin hiilidioksidipitoisuudesta huolen. Ilman tätä mekanismia olisi vaarana, että hiilidioksidi saostuisi karbonaattina merivesistä siinä määrin, ettei kasvit selviäisikään maan pinnalla liian vähäiseksi jäävän ilmakehän hiilidioksidin vuoksi.

Merien neutraloitumisella ei kannata ketään pelotella, eikä niin tehdäkään.

English abstract: I have had some stomach acid discomfort because of claims that sea water is acidic. There is no big risk to the biosphere from small neutralisation of ocean waters.

Advertisement

2 responses to “Uhkaako merien neutraloituminen?

  1. Ja vielä toinenkin viite kommenttina:
    Miten hyvin korallit selviävät alle karbonaattikyllästystilan olevassa meressä? Tätä on tutkittu jo vuonna 2011:
    http://sppiblog.org/news/acidification-effects-on-deep-sea-corals-and-other-megabenthos

    Ts. pelottelu sillä, että hiilidioksidin lisäys niin, että karbonaatti-ionin kyllästystila häviää, aiheuttaisi välittömän korallikadon, on aiheeton. Toki se voi olla rahallisesti tuottoisaa, jos säikähtäneet suostuvat maksamaan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.