Merijää voi paksusti


Cryo2005_2013

Ilmakehän lämpötila on varsin vaikeasti hahmotettava ja jopa vaikeasti mitattava asia, johtuen siitäkin, että kyse ei ole yhdestä mittaussarjasta. Kaiken lisäksi mm. ystävämme stevengoddard on löytänyt viitteitä siitä, että lämpötila-aineistoa on adjustoitu (Linkki) tarkoitushakuisesti.

Yllämainituistakin syistä olen yrittänyt hakea sellaisia mittareita, jotka olisivat kohtuullisen tarkkoja globaalin lämpötilan muutoksen osoittajia ja jotka olisivat ainakin periaatteessa maallikonkin tarkistettavissa. Eräs tämmöinen on merijään pinta-ala.  Sitä on seurattu satelliiteista jo 1970-luvulta asti ja siinä näkyy sekä meriveden että ilmakehän lämpötilan vaikutus.

Pohjoisen eli arktisen merijään pinta-alaa on varsin yleisesti pidettykin ilmastonmuutoksen osoittajana.  Sillä on selkeästi laskeva suuntaus 1970-luvulta näihin päiviin (Linkki). Joidenkin ennustelemaa sulaa syksyistä Jäämerta ei ole vielä nähty, mutta myös kuvassa 1 näkyvä talvinen lumipeite on ehkä aavistuksen lisääntynyt. Tätä voisi ehkä pitää jonkinlaisena hidastavana takaisinkytkentänäkin.

Mutta ikävästi tämä merijääosoitinkin lopulta näyttää varsin vähäistä globaalia lämpenemistä, jos ollenkaan. Nimittäin globaali merijään pinta-ala on tätä kirjoitettaessa hieman yli pitkäaikaisen keskiarvonsa (Linkki). Eteläisen merijään pinta-alan kasvu nimittäin varsin hyvin on tasapainottanut pohjoisen sulamisen.

Ai niin, merijään paksuus. Sitä on mitattu pohjoisessakin varsin vähän, joten ohenemistiedot eivät ole kovin tarkkoja.

Mainokset

3 responses to “Merijää voi paksusti

 1. Niinpä, missä valtamediassa tämä asia on näin kerrottu?
  Tämä(kin) asia on valitettavasti vaiettu ja vaietaan edelleen kahdella kielellä!

  Tykkää

 2. No eihän tuosta ole juuri näkynyt muuta uutisointia, kuin että sulaa vauhdilla. Vaan jos keväällä onkin pohjoisessa ennätysnopea sulaminen, niin se on ilmastonmuutosuutinen. Jos seuraavana syksynä jään pinta-ala kasvaa vastaavasti ennätysnopeasti, se ei ole ilmastonmuutosuutinen.
  (Korjasin artikkelista yhden toimimattoman linkin, mainittakoon tässä.)

  Tykkää

 3. Sattuipas somasti silmääni s24 ilmastopalstalla nimimerkin Sulate Juusto linkitys BBC:n uutiseen:
  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-25383373#TWEET986025
  Arktinen merijää ei siis ole toipunut n. 50% pahimmasta minimistään vain laajuutensa, vaan myös tilavuutensa suhteen. On kuulemma monivuotista jäätä lisää, ja siitähän jo aiemmin lyhyesti kirjoitinkin. Ja tämä liittyy sitten jo suoremmin merijään todelliseen paksuuteenkin, vaikka otsikossani se on enempi kuvaannollinen ilmaus.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.