IPCC:ltä pääsi pieni hätäkakka


Lueskelin IPCC:n tuoreehkoa kirjallista tuotosta ”Summary for Policymakers” tiedostosta ”WGIAR5-SPM_Approved27Sep2013.pdf” ja sieltä löytyi taulukko Table SPM.1, jossa oli mielestäni rusinoiden poiminnalta vaikuttava väittämä:

Increases in intense tropical cyclone activity | Low confidence in long term (centennial) changes
Virtually certain in North Atlantic since 1970

Tuossa siis väitetään, että voimakkaat hurrikaanit ovat Pohjois-Atlantilla lähes varmasti lisääntynyt vuoden 1970 jälkeen.  Ja tämä saattaa jopa olla totta, mutta kun laajemmin ottaen on kyse globaalista ilmastonmuutoksesta, niin yhden alueen esille nosto on vähän outoa tilanteessa, jossa trooppisten hirmumyrskyjen lukumäärä ja varsinkin niiden voima on kokonaisuutenaan alle satelliittiaikakauden keskiarvon. Sivupalkin linkkilistastani löytyy tähän lisätietoa.

Kehitystä voidaan kuitenkin nähdä tapahtuneen raporteissa sitten vuoden 2007 (ar4-wg1-spm.pdf) tai 2001 (spm.pdf) , jolloin uhka-alueita oli sentään useampia:

Likely in some regions since 1970 

Increase in tropical cyclone peak wind
intensities, mean and peak precipitation
intensities (likely, over some areas)

Sinänsähän on oikein puhua ”joistakin alueista”, koska trooppisia sykloneja ei esiinny kaikkialla, ei esim. napa-alueilla, mutta oikeampaa olisi ollut sanoa, että vähenee joillakin alueilla.

Toisaalta vuonna 1995 (2nd-assessment-en.pdf) oltiin vielä rehellisen tietämättömiä myrskyjen ja ilmastonmuutoksen yhteydestä:

Knowledge is currently insufficient to say whether
there will be any changes in the occurrence or geographical
distribution of severe storms, e.g., tropical cyclones.

Mikäs tästä nyt tekisi pikkuisen hätäkakan?  Lähinnä kaiketi se, että jälleen eräs uhkakuva on vaarassa menettää tehonsa. Esimerkiksi ilmastoevankelista Al Gore koplasi voimakkaampien myrskyjen lisääntymisen ja ihmisperäisen ilmastonmuutoksen epämiellyttävällä videollaan. Ei sillä, tässä uusimmassakin AR5-raportissa myönnetään, ettei ihmisen syyllisyydestä ole vahvaa näyttöä Pohjois-Atlantin voimakkaiden myrskyjen lisääntymiseen.  Ja kuinkas se ilmasto osaisikaan reagoida vain yhdellä alueella globaaliin muutokseen?

Vaihtoehtoisena veikkauksena esitän, että havaitut muutokset myrskyjen määrissä ja intensiteeteissä ovat riippuvia myös merien pitkäaikaisista sykleistä, joita ei ilmastomalleihin ole ainakaan aiemmin otettu mukaan. Oletuksena kaiketi ollut, etteivät syklit muuta energiatasetta. Eivät varmaan tuhansien vuosien mittausjaksoilla, vaan aallonpituutensa puitteissa.

Että tämä pieni hätäkakka on syntynyt rusinoita pullasta noukkien käynee ilmi siitäkin, että yleisesti myönnetään, ettei globaalin muutoksen alueellisia vaikutuksia osata ennustaa kovin tarkasti. Teksasin tarkka-ampuja ollut taas liikkeellä?

Kaiken lisäksi sään laatija on kääntänyt selkänsä IPCC:lle, sillä Pohjois-Atlantin ACE (myrskyjen energiaindeksi) on tätä kirjoitettaessa kaudelta summattuna arvossa 28. Keskimääräisen normaali arvo olisi  89, kun kaudesta on ajallisesti jäljellä n. neljännes.  Koko myrskykauden keskiarvolukema on 104 vuosilta 1981…2010.  Jos vaikka marraskuu ei olisikaan ennätysmyrskyinen, niin hätäkakan pyyhkijät saisivat sentään käyttöönsä tarvetta vastaavan paperin.

Wikipedian kuva Phailin-myrskystä.

Phailinkaan ei ollut supersykloni uhkailuista huolimatta.

Ja lopuksi vielä pieni kysely:

3 responses to “IPCC:ltä pääsi pieni hätäkakka

 1. Pari linkkiä, jotka tuli kerättyä, mutta jäivät tekstistä pois:
  http://www.skepticalscience.com/arg_ilmastonmuutos_ja_hurrikaanit.htm
  Aika näyttää, onko tuossakin poimittu rusinoita pullasta ja löydetty useista ominaisuuksista yksi, jolle saadaan korrelaatio?

  YLE yllätti ja kertoi, miten amerikkalaiset ja britti-ilmastotieteilijät liioittelivat etukäteen Phailin-myrskyn voimaa supersykloniksi asti.
  http://yle.fi/uutiset/intian_oma_maltillisempi_sykloniennuste_oli_tarkin/6879383

  Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Onko pitkäaikaisilla myrskyennusteilla viihdearvoa? | Roskasaitti·

 3. Päivitysilmoitus: Yolandan eli Haiyanin vaikutus ilmastopolitiikkaan | Roskasaitti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.