Lämpenemistauko, kuka nieli lämmöt?


BBCMetOpause3

Ylempi käyrä: 9 vuoden tasoitettu globaalin keskilämpötilan muutossuunta. Nolla tarkoittaa, ettei edellisten 9 vuoden aikana lämpötila ole muuttunut.
Alempi käyrä: merien pintaveden lämpösisältö.

BBC:n julkaisi 23.9.2013 mm. MetOfficen käyrän, jossa 9-vuotinen tasoitettu lämpötilamuutos on nyt lähellä nollaa, siis osoittaa lämpenemisen taukoa. Tai BBC käyttää sanaa tauko, vaikka heillä ei ole oikeasti tietoa, onko kyse vaikkapa pitempiaikaisesta käänteestä kylmempään.  Omien havaintojeni mukaan tämäkin uutinen on liikaa ilmastoherkille ihmisille.  Onhan lämpenemisen pysähtymisen kiistäminen saavuttanut varsin tärkeän aseman joidenkin uskomusmaailmassa.

Pääselitys lämpömittarista luettavan lämpenemisen hidastumiselle tai tauolle on ollut se, että meret ovat niellaisseet lämmön. Tähän BBC/MetOfficekin viittaa kuvan toisella käyrällä, jossa on esitetty merien pintavesien lämpösisällön muutos. Kun lämpeneminen hidastuu ylemmässä käyrässä harmaan vyöhykkeen alkureunassa, merien lämpösisältö kasvaa, tukien selitystä.  Mutta sitten pintaveden lämpösisältö alkaakin laskea samalla kun ilmakehän muutos hidastuu entisestään. Tämä siis saattaa selityksen kyseenalaiseksi.

Nyt sitten on puhuttukin lämmön piiloutumisesta meren syvempiin kerroksiin. Tämän tempun tekeminen meren pintalämpötilan laskiessa on vielä näyttöä vailla. Ei se ehkä ole täysin luonnonlakien vastainen tapahtuma, mutta toistaiseksi vähintäänkin heikosti selvitetty.  Esimerkiksi merten ”vesisyklonit” ovat nyt herättäneet uutta kiinnostusta, vaikka kyseessä on jo paljon aiemmin havaittu ilmiö. Nyt vain on tuotettu matemaattinen malli pyörteille ja tämä malli on matematiikkansa osalta samantapainen kuin mustien aukkojen matematiikka. Siksi siis nyt uutisoidaan huolimattomasti mustista aukoistakin merissä.  Joka tapauksessa tuollainen pyörre kuljettaa mukanaan huomattavia lämpömääriä siirtäessään lämmintä ja suolaista Intian valtameren vettä viileämmälle Etelä-Atlantille. Tämän vaikutus globaaliin ilmastoon on arvailujen varassa. Varsinkin, kun näiden epäjaksollisesti tulevien pyörteiden havainnointi on ollut puutteellista viime vuosikymmeninä. Siis ei kaiketi edes tiedetä, onko ne lisääntyneet, vähentyneet vaiko pysyneet ennallaan. Vain viimeisin vaihtoehto sulkee pois suuremmat vaikutukset ilmastonmuutokseen, joskaan ei ilmastoon. Pyörteen syvyys on kilometrin luokkaa, joten se alittaa 700 metrin rajan,  jota on usein pidetty lämpötilavaihtelujen rajana merissä.

Jos lämmön hautaa ei pikapuoliin löydetä, alettaneen tutkailla, mikä virhe on tehty, onko sitä lämpöä ensinkään ollut olemassa haudattavaksi. Ja vaikka meri saataisiinkin tuomittua syylliseksi, niin samallahan olisi vaara, että ihmisten syyllisyys vähenisi.  Nimittäin jos meri voi niellä lämpöä kenenkään huomaamatta, niin kaipa tuo kykenee sitä oksentamaankin. Ja tämmöinen huomaamaton lämmön oksennus olisi siis osaselitys ilmakehän lämpötilan kohoamiselle menneinä vuosikymmeninä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.